Nagyon kell a pénz, egyetlen nap alatt 176 milliárd forinttal adósodott el az állam

gazdaság
2023 november 16., 15:57

Aki rutinból átfutja az Államadósság Kezelő Központ (igen, így írják a nevüket, bármilyen nehéz ezt a helytelen formát megszokni) szokásos állampapír-értékesítéséről szóló MTI-hír címét, azt hiheti, semmi különös nem történt. Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama – na bumm, végre egy kis jó hír, de túl sok izgalom aligha volt.

Hát pedig dehogynem. Csak valamiért a Rogán Antaltól természetesen teljesen függetlenül működő úgynevezett közmédia nem tartotta fontosnak, hogy jelezze: a csütörtöki állampapír-értékesítés egészen szenzációsan, a Portfolio.hu szerint példátlan eredménnyel zárult.

Az eredetileg meghirdetett mennyiségnél ugyanis majdnem négy és félszer több, 40 milliárd helyett 176,5 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényt adtak el. Kelendő a magyar állampapír, mondhatjuk így is, nemzeti büszkeségtől telve. De úgy is, hogy egyetlen nap alatt 176 500 000 000 forinttal nőtt a magyar államadósság. Ma este már minden magyar állampolgárra 18 200 forinttal nagyobb adósság jut, mint reggel jutott.

  • A 3 éves futamidejű kötvények aukcióján az ÁKK 15 milliárd forintnyit akart értékesíteni, végül az elsődleges forgalmazók 109 milliárd forintnyi ajánlatából 61,5 milliárd forintot fogadott el (az aukciós átlaghozam 7,53 százalék volt, 0,41 százalékponttal alacsonyabb az előző aukcióénál).
  • Az 5 éves lejáratú kötvények aukcióján szintén 15 milliárdot akartak eladni, ehhez képest a 159,3 milliárd forintnyi ajánlatból 80 milliárd forintot fogadtak el az előző aukción kialakultnál 0,32 százalékponttal alacsonyabb, 6,92 százalékos átlaghozamon.
  • A 10 évre szóló kötvényekből csak 10 milliárdnyi akartak eladni, végül a 115,7 milliárd forintnyi ajánlatból 35 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 6,98 százalék volt, 0,27 százalékponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

És hogy mire kell ennyire a pénz? Annak fényében, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten elismerte: a magyar Erste bankból azért szállt ki az állam 87,5 milliárd forintért, mert kell a pénz a reptérre, aligha tévedünk nagyot, hogy emögött az extrém állampapír-eladás mögött is az áll, hogy kell a pénz a reptérre. Ennek gyanúját erősíti a Portfolio.hu szerint az, hogy szerdán a magyar állam félmilliárd dollár értékben devizakötvényt is eladott.

Ha összeadjuk, a dollárkötvény átváltva nagyjából 173 milliárd, a mostani pluszbevétel 136,5 milliárd, plusz az Erste-féle 87,5 milliárd, csaknem 400 milliárd máris összejön. Persze ez még így sem túl nagy összeg ahhoz képest, hogy szeptemberben arról volt szó, 4 milliárd euró (átváltva nagyjából 1500 milliárd forint) körül lehet a reptér vételára – még akkor is messze vagyunk a céltól, ha igazak azok a hírek, amelyek a francia Vinci SA és a magyar állam közös reptérvásárlásról szólnak.