A repülőtér megvásárlása miatt adta el a kormány az Erste-részesedését

POLITIKA
2023 november 10., 14:35

A Liszt Ferenc repülőtér megvásárlása miatt adta el az Erste Bank 15 százalékos állami tulajdonrészét a kormány, közölte a Világgazdaságnak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az Erste péntek délelőtt jelentette be: mintegy 87 milliárd forintért visszavásárolják a magyar állam tulajdonát a pénzintézetben.

„A tranzakció is része tehát annak a csomagnak, amellyel a kormány megteremti a reptér visszavásárlásához szükséges pénzügyi hátteret. A Budapest Airport megvásárlásának finanszírozása ugyanis csomagban valósulhat meg, magában foglal költségvetési forrásokat, fejlesztési banki forrásokat, valamint nem stratégiai eszközök értékesítéséből előálló pénzügyi forrásokat.”

- mondta Lóga Máté államtitkár. Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e más vagyonelemek eladását is, hogy azok vételárát a repülőtér megszerzésére költsék, azt válaszolta, hogy

az állam egyetlen egy olyan vagyonelemét sem fogja értékesíteni, amely stratégiai célokat szolgál. A tranzakciókról szóló tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, így ezekről jelenleg bővebb információt nem tudunk megosztani. A nyilvánosságot minden esetben kellő időben fogjuk tájékoztatni.