A lengyel elnök a költségvetés vétójával áll bosszút az új kormányon, amiért az visszavette a közmédia irányítását

külföld
2023 december 23., 19:28

Andrzej Duda lengyel elnök szombaton kijelentette, hogy megvétózza a kormány 2024-es módosított költségvetési javaslatát, és sajátot terjeszt elő, ezzel kihívást intézve Donald Tusk új lengyel miniszterelnökhöz. Duda a közmédia finanszírozására hivatkozott, mert szerinte annak blokkolása helyénvaló „az alkotmány égbekiáltó megsértése miatt”.

Lengyelország új kormánya szerdán lépett, hogy átvegye az október 15-i parlamenti választások után hatalmát vesztett Jog és Igazságosság (PiS) propagandistáitól a közmédia (televízió, rádió és hírügynökség) irányítását. Duda a PiS tagja volt, és továbbra is lojális a párthoz.

Duda beiktatja Tuskot, a mosoly őszintesége vitatott
photo_camera Duda beiktatja Tuskot, a mosoly őszintesége vitatott Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A köztársasági elnök még idén benyújtja a parlamentnek a saját költségvetési tervezetét, amely többek között a pedagógusok béremelésére vonatkozó részeket is tartalmaz majd. Tusk kancelláriájának vezetője abszurdnak nevezte a döntést, amivel a köztársasági elnök messze túllépi a hatáskörét.

Ez a vétó az eddigi legkeményebb összefeszülés Duda és Tusk, vagyis a leváltott hatalom embere és az új miniszterelnök között. A köztársasági elnök nem rejti véka alá, hogy ahol tudja, akadályozni próbálja majd az új kormányt, de PiS politikusai és hívei már most sokat kritizálták, hogy nem elég hatékony kerékkötője a kormányzásnak.

A közmédiával és a költségvetéssel kapcsolatos összecsapás része annak a szélesebb körű csatározásnak, amelynek során a Tusk-kormány megpróbálja elvágni a PiS-t politikai hatalmának és pénzeinek forrásaitól. Az elmúlt napokban a parlament különbizottságokat hozott létre, amelyek a múltban elkövetett szabálytalanságokat fogják vizsgálni, például a kétes COVID-szerződéseket és a 2020-as levélszavazásra fordított kiadásokat. Kedden Tusk új vezetőket nevezett ki a fő hírszerző és biztonsági ügynökségek élére, amelyeket azzal vádoltak, hogy a PiS-t támogatják és a párt ellenfelei után kémkednek.

„Kapcsolják be biztonsági öveiket” - figyelmeztetett Tusk. (Politico)