A lengyel köztévé bukása

külföld
2023 december 20., 17:58

Utoljára 2018-ban fordult elő Európában, hogy politikusok köztévében hajtsanak végre szimbolikus akciókat. Akkor Kunhalmi Ágnes ajtónak futásáról és Varjú László földharcáról tudósítottak a lapok, most Jarosław Kaczyńskiék tiltakozása uralja a sajtót.

A helyzet azután eszkalálódott, hogy Donald Tusk, a frissen beiktatott lengyel miniszterelnök kedden bejelentette, felfüggesztik a lengyel közszolgálati televízió, a TVP finanszírozását.

A lengyel parlament alsóháza egy határozatot is elfogadott, amiben felszólította a hatóságokat, hogy haladéktalanul orvosolják az előző kormányt vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt propagandaadójaként működő TVP-nél kialakult helyzetet.

Tusk első beszéde újraválasztott miniszterelnökként 2023. december 11-én a Szejmben
photo_camera Tusk első beszéde újraválasztott miniszterelnökként 2023. december 11-én a Szejmben Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A határozatot a Polgári Koalíció, a Lengyelország 2050, a Lengyel Néppárt és a Baloldal kormánypárti képviselői szavazatával fogadták el. A PiS képviselőinek csupán a fele volt jelen, ők mind nemmel szavaztak, míg a szélsőjobboldali Konföderáció párt politikusai tartózkodtak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.