„Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt”

Média
2023 október 18., 18:16

„Durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt” – mondta Marcin Wolski. A lengyel állami tévé egyik prominens műsorvezetője azután szólalt meg, hogy hiába végzett az első helyen a vasárnapi választásokon a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), nem szerzett elég mandátumot ahhoz, hogy kormányon maradhasson.

A választásokon rekordmagas volt a részvétel, de a kampányidőszakot beárnyékolta a kormánypárt üzenetei és a közmédia tájékoztatása közötti jelentős átfedés. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése szerint a közszolgálati műsorszolgáltató torz és nyíltan részlehajló tudósításai miatt a kormánypártnak erős hátszele volt, ami aláásta az állam és a párt demokratikus szétválasztását. Röviden: nem volt fair.

A TVP állami csatornánál dolgozó Wolski aktualitásokat feldolgozó műsorában szabad utat kapott az ellenzék támadása és a PiS programjának a népszerűsítése, ami a tévés szerint kontraproduktív módon ahhoz járult hozzá, hogy a kormánypárt elveszítse parlamenti többségét.

„Bűntársként mondom [...], a TVP-nél a sztálini logika érvényesült: aki nincs velünk, az ellenünk van. Az egész nemzetet egyszerűen meggyaláztuk a propagandával, amit az elmúlt hónapokban árasztottunk”,mondta egy varsói vitafórumon. Hozzátette, szerinte a kormánypárt szavazóbázisát célzó propaganda idő- és pénzpocsékolás, mert ezek az emberek úgyis rájuk szavaznának.

Jaroslav Kaczynski le- és Donald Tusk beköszönésével Lengyelországban nem balliberális kormány lesz, hanem az ultrakonzervatív PiS-t váltja le egy alapvetően liberális-konzervatív koalíció. Az ellenzéki pártoknak az abortusz és az élettársi kapcsolatok kérdésében sincsenek extrémen progresszív ígéreteik, azok csupán lengyel szemmel nézve számítanak annak. A külpolitikáról alkotott elképzeléseik, irányelveik például szinte ugyanazok. Mi történt a lengyel választáson, és miért fontos ez nekünk?

link Forrás

Bár Lengyelország médiatérképe sokszínűbb, az évek során a legtöbb helyi napilapot és számos más regionális médiumot felvásárolt egy állami irányítású energetikai vállalat. A kormánynak voltak kísérletei a külföldi médiatulajdon korlátozására – például elhúzódó engedélymegújítási folyamatokkal –, és bár a közszolgálati tévé adott műsoridőt minden jelöltnek, a politikai közvetítésekben egyértelműen a kormánypártot és annak politikáját népszerűsítette, az ellenzékkel szemben ellenséges narratívát alkalmazott.

(via NFP)