Árulkodó felvételünk van arról, hogyan manipulálja a közmédia a politikai közvéleményt

Média
2023 május 24., 04:12

Aki 2010 óta Magyarországon él, és van fogékonysága a közügyek iránt, nem lepődhet meg azon, hogy a magyar közszolgálati média elfogult és szándékoltan a kormányzat politikai érdekei szerint működik. Az évek során rengeteg riport, megszólalás és felmérés is alátámasztotta az állami média elfogultságát, mégis érdemes minden alkalommal rögzíteni, ha erre utaló bizonyíték kerül elő.

Hozzájutottunk egy rövid vágathoz az MTVA egyik stúdiójából, amin a május 2-án este 19.30-kor adásba került Híradó részlete látható: benne a még vágatlan és nyers képanyaggal, utána az adásba került képsorokkal. A téma nem nagyon lehetne politikaibb: Budapest ellenzéki vezetésű önkormányzata végleg elterelné az autóforgalmat a Lánchídról, mit szólnak vajon ehhez az autósok?

link Forrás

A felkonf szerint tiltakoznak a döntés ellen, és a vágatból az a benyomása is születhet a nézőnek, mintha tényleg a megszólalók önként jelentkeztek volna panaszra:

„Szóhoz se jutok. Nem örülök neki. Borzasztó.”

A nyersanyagból kiderül, hogyan is állnak elő a válaszok.

A nő, aki nem örül a lezárásnak, még a vágás előtt elmondja, hogy megérti a döntést. A megértést nem díjazza a riporter, és gyorsan szavába vágva arról érdeklődik, hogy ugye emiatt vannak dugók a városban. A nő elmondja: nem ért egyet a lezárással, de nem csak emiatt van túl nagy forgalom, és bár nem örül neki, de nem is használja napi szinten.

A harmadik megkérdezett sofőr sem különösebben boldog, nem szereti, de tiltakozni ő sem látszik, úgyhogy igyekszik is instruálni a riporter. Arról faggatja, emiatt vannak-e dugók a városban. "Szerinted is ez így borzasztó?" - hangzik el az irányított kérdés, és betalál, onnan már csak megfelelő tempóban kell bevágni a megszólalást, hogy kellő hatást keltsen.

A negyedik megszólaló, egy elektromos autót vezető férfi higgadtan belemondja a kamerába, hogy ő márpedig egyetért azzal, hogy nulla autót engednek fel a hídra. Őt már nem vágták be a műsorba. (A riport első megszólalójáról nincs nyers felvétel.)

Azok a vélemények, olyan formában és ütemben kerültek adásba, amik alátámasztják az elvárt politikai narratívát.

Abban egyébként semmi rendkívüli nincs, hogy az autósok többsége nem ért egyet a lezárással, a kiegyensúlyozott tájékoztatás mércéje szerint mégis nehéz lenne a fentieket tiltakozásként leírni.

A Lánchíd lezárása a kormányzati kommunikációban is megjelent. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a következő kormányinfón szólt be Karácsony Gergely főpolgármesternek, aki válaszul buszjegyet küldött neki.

Egy még januárban készített felmérés szerint egyébként a budapestiek többsége támogatja az intézkedést. (Igaz, akkor az még csak az ideiglenes lezárásra vonatkozott.)

Közreműködött: Botos Tamás.