Milliárdos csalást lepleztek le az ukrán védelmi minisztériumban

háború
2023 december 23., 12:48

A lőszerbeszerzéssel kapcsolatos milliárdos értékű csalás miatt őrizetbe vették az ukrán védelmi minisztérium egyik alkalmazottját – közölte az ukrán főügyészség helyi sajtójelentések szerint.

A meg nem nevezett férfi a vizsgálat szerint az ukrán fegyveres erők tüzérségi lőszerbeszerzésénél 1,5 milliárd hrivnyát (13,8 milliárd forintot) elsikkasztott. Az ukrán főügyészség fotókat is közzétett az eltakart arcú gyanúsítottról és a lefoglalt bizonyítékokról.

A gyanúsított előnytelen szerződést köthetett egy lőszerbeszerzésre, amit egy exportcég bonyolított le 30 százalékkal drágábban, mintha az adásvétel közvetlenül a gyártóval zajlott volna le, és még a szállítási idő is rövidebb lett volna. Ha a vádak beigazolódnak, a gyanúsított 15 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat.

Tüzérségi lövedékek Bahmutnál 2023. március 18-án.
photo_camera Tüzérségi lövedékek Bahmutnál 2023. március 18-án. Illusztráció: Narciso Contreras/Anadolu via AFP

A hatóságok átkutatták a gyanúsított lakását és hivatali helyiségeit, és az illegális tevékenységet igazoló dokumentumokat foglaltak le. A védelmi tárca közölte, hogy az eltulajdonított összeget vissza fogják szerezni a költségvetésnek.

A védelmi tárcánál feltárt korábbi korrupciós botrány után idén ősszel felmentették Olekszij Reznyikov védelmi minisztert és hat helyettesét. Volodimir Zelenszkij elnök a botrány után bejelentette, hogy reformokat fognak végrehajtani a tárcánál. (MTI)