Purparlé lett belőle, hogy a betlehemesben Jézusnak két anyja van

vallás
2023 december 23., 16:44

Az olaszok imádják a betlehemeseket, amelyek tényleg mindenhol ott vannak, de az utóbbi években az identitáspolitikába is belekeveredtek. Capocastello di Mercogliano, a Nápoly melletti festői hegyi falu plébánosa például a hagyományostól eltérő ötlettel állt elő, már ami a jászol előtt térdeplő szereplőket illeti: József és Mária helyett két nőt helyezett oda.

photo_camera Az atya és a betlehemese Fotó: CIRO DE LUCA/REUTERS

„Ezzel a jelenettel azt akartam megmutatni, hogy a családok már nem csak a hagyományos családok” - mondta Vitaliano Della Sala atya a Reutersnek. „Egyházközségeinkben egyre több gyermeket látunk a társadalmunk részét képező új típusú családokból, különélő és elvált emberek gyermekeit, meleg párokat, egyedülálló embereket, fiatal anyákat.”

A plébános szerint hozzáállása összhangban van Ferenc pápáéval, aki ezen a héten egy úttörő jelentőségű döntésben engedélyezte, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat. Egyes szélsőjobboldali politikusok és szervezetek ugyanakkor felháborodtak és petíciót indítottak.

A Reuters hozzáteszi, hogy a béranyaság Olaszországban illegális, és a parlament jelenleg egy olyan, a kormány által támogatott törvényt tárgyal, amely büntetné azokat a párokat is, akik külföldre mennének emiatt. A héten Giorgia Meloni miniszterelnök Testvérek Olaszországért pártja olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megakadályozná, hogy az iskolaigazgatók akadályokat gördíthessenek a karácsonyi színdarabok, a jászolkészítés és más katolikus ihletésű iskolai programok elé.