Ferenc pápa megengedte a papoknak, hogy megáldják az azonos nemű párokat

vallás
2023 december 18., 15:12

Ferenc pápa jóváhagyta a Hittani Dikasztériumnak a Fiducia supplicans című nyilatkozatát, ami lehetővé teszi a jövőben az azonos nemű párok egyházi megáldását, de mindenféle ritualizálás és a házasság intézményének keltése nélkül – írja a Vatican News.

Ezentúl ha két ember áldást kér egy felszentelt paptól, a lelkész megadhatja ezt nekik, még akkor is, „ha a helyzetük párként szabálytalan”. A házassággal kapcsolatos tan nem változik, az áldás nem jelenti az azonos nemű párok házasságának elismerését: a dokumentum az áldások témakörét járja körül, és különbséget tesz az ún. rituális, a liturgikus és a spontán áldások között. Az új lehetőség azt írja le, hogy befogadják azokat is, akik nem a keresztény erkölcsi tanítás normái szerint élnek.

Ferenc pápa megáld egy friss házaspárt a Vatikánban 2019. augusztus 21-én.
photo_camera Ferenc pápa megáld egy friss házaspárt a Vatikánban 2019. augusztus 21-én. Fotó: Filippo Monteforte/AFP

Az egykori „Szent Hivatal” utoljára 23 éve adott ki ilyen, doktrinális jelentőségű dokumentumot.

Októberben Ferenc pápa bíborosok egy csoportjának arra utalt, hogy püspöki döntés alapján egyedi esetben akár áldást is adhatnak melegeknek. A bíborosok a kérdés tisztázását kérték tőle, amire ő azt válaszolta, hogy „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni minden áldás kérését. „Nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak” – mondta akkor Ferenc pápa, aki szerint az egyház továbbra is „objektíve bűnösnek” tartja az azonos neműek kapcsolatát, és nem ismeri el a házasságukat, mivel az egyház a házasságot „egy férfi és egy nő közötti kizárólagos, stabil és felbonthatatlan szövetségként” értelmezi.