Több millió munkáskéz hiányzik Oroszországból az elvándorlás és a sorozások miatt

külföld
2023 december 24., 10:02

Oroszországban idén mintegy 4,8 millió munkavállaló hiányzott a termelésből, és a probléma 2024-ben is akut marad – idézi a Reuters az Izvesztyija orosz lapot, amely az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetének szakértőire és kutatásaira hivatkozva írja ezt. Elvira Nabiullina jegybankelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy Oroszország megfogyatkozott munkaereje akut munkaerőhiányt okoz és veszélyezteti a gazdasági növekedést.

Különösen nagy a kereslet a sofőrök és a bolti munkások iránt. A lap által idézett hivatalos adatok szerint a teljes munkaerőn belül az üres álláshelyek száma 2023 közepére 6,8 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 5,8 százalékról.

A munkaerőhiány oka két szempontból is az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háború. Egyrészt Moszkva fiskális és fizikai erőforrásokat pumpál a hadseregbe, kiszívva ezzel az erőforrásokat más, termelő vagy szolgáltató gazdasági ágazatokból. Másrészt oroszok százezrei hagyták el az országot a háború kirobbanása óta, köztük magasan képzett informatikai szakemberek. Akik elmenekültek, vagy nem értettek egyet a háborúval, vagy attól tartottak, hogy behívják őket harcolni.

Vlagyimir Putyin az Uralvagonzsavod gyárában
photo_camera A háború és a haditermelés elviszi az erőforrásokat a gazdaságból
Fotó: ALEXEI NIKOLSKY/AFP

Az elvándorlás fokozódott, miután Vlagyimir Putyin elnök, aki e hónap elején a 2,9 százalékos, történelmi mélységű munkanélküliségi rátát dicsérte, tavaly bejelentette, hogy 300 000 újonc besorozását. Idei évértékelőjében az orosz elnök már azt mondta, nem látja értelmét újabb mozgósításnak.