A Hamász szerint hetvenen meghaltak egy izraeli légicsapásban

háború
2023 december 25., 05:46

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint egy izraeli légicsapás legalább 70 ember halálát okozta a Gázai övezet központjában található Al-Maghazi menekülttáborban. Közlésük szerint a halálos áldozatok száma valószínűleg még nőni fog. Al-Maghaziból több tucat sebesültet szállítottak a közeli Al-Aksza kórházba, a BBC azt írja, a felvételek szerint sok a sebesült gyerek és rengeteg a hullazsák.

photo_camera Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP

Az izraeli hadsereg azt mondta a BBC-nek, vizsgálják a légicsapásról szóló jelentéseket. A gázai egészségügyi minisztérium szerint három lakóházat ért támadás vasárnap késő este.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint október 7. óta, amióta a Hamász fegyveresei megtámadták Izraelt és megöltek 1200 embert, Gázában több mint húszezren haltak meg, főként gyerekek és nők, és 54 ezren sebesültek meg.

Az izraeli hadsereg közlése szerint péntek óta több mint egy tucat katona halt meg Gázában,

Egyiptom közben újabb tűzszünetet javasol, ami három részből állna:

  • Az első szakaszban egy hét-tíz napos humanitárius szünetet tartanának, azért, hogy a Hamász engedje szabadon az összes civil tűszt, cserébe néhány palesztin fogolyért az izraeli börtönökből.
  • A második szakaszban a Hamász szabadon engedné az összes izraeli katonanőt, cserébe még több fogolyért.
  • A harmadik, egy hónapig tartó fázisban pedig elengednék a maradék túszokat további foglyokért, Izrael pedig kivonulna a Gázai övezetből és felfüggesztené a légicsapásokat is.

Erről közvetett tárgyalásokat tartanának Egyiptomban, katari és amerikai részvétellel.

Ferenc pápa december 24-én a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott karácsonyi szentmiséjén a békére szólított fel, az Izrael és a Hamász közötti háborúra utalva pedig azt mondta, Jézus békeüzenetét elnyomja a „háború hiábavaló logikája” azon a földön, ahol ő született. (BBC)