Frissen ültetett fákat vágtak ki a Római-parton, engedély nélkül

belföld
2023 december 25., 09:02

„Sajnálom, hogy a karácsonyi békességet ilyen hírekkel kell megszakítanom, de folyamatos, fotókkal alátámasztott jelzéseket kapok Óbudáról, hogy a Római-parton a Piroska utca-Római part kereszteződésben valakik kivágtak 6-9 db frissen a Főkert által a partra, fővárosi tulajdonú közterületre ültetett fát” – kezdte Facebook-posztját Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze, aki azt írta, a fákat az idei ültetései szezonban ültette a Főkert, egy-egy ilyen előnevelt fa ültetési költsége – gödörásással, talajelőkészítéssel, karózással, szállítással és munkadíjjal együtt – nettó 250 ezer forint.

Bardóczi szerint arra ami történt, senki sem kért és kapott engedélyt, de még csak nem is indolkolta semmi a fák kivágását.

link Forrás

Azt írta, „a helyszíni hírek szerint a hullámtérben található ingatlanok árvízi védekezése miatt vágtak ki valakik a közterületről fákat, miközben a hullámtéren épült ingatlanok a jogszabály szerint a kerítésük vonalában védekezhetnek. Nem a közterületen”.

Ehhez hozzátette, hogy a Dunán most levonuló kisebb árhullám Budapesten várhatóan 658 cm körül fog tetőzni december 27-én, a Római-partot pedig átlagosan 700 cm-nél éri el a víz, vagyis Bardóczi szerint „az engedély nélkül történt fakivágás az árvízi védekezéssel még elméletben sem indokolható”.

Azt kérte, hogy aki szemtanúja volt a fakivágásoknak, esetleg van róla felvétele, az hivatali kapun keresztül vegye fel a Tájépítészeti osztállyal a kapcsolatot.