Oroszország legészakibb, legelszigeteltebb és egyik legsúlyosabb börtönében bukkant fel Navalnij

külföld
2023 december 25., 14:56

Vlagyimir Putyin legismertebb bírálójának, Alekszej Navalnijnak a hollétéről három hétig semmit sem lehetett tudni, de a szóvivője most közölte, hogy a 2021 óta bebörtönzött 47 éves ellenzéki politikust egy északi sarkkörön túli börtönbe szállították át.

Alekszej Navalnij még szeptember 26-án.
photo_camera Alekszej Navalnij még szeptember 26-án. Fotó: Tatjána Makejeva/AFP

„Megtaláltuk Alekszejt. Ügyvédje találkozott is vele”, az állapota kielégítő – mondta Kira Jarmis, aki szerint Navalnijt a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő fogolytelepen őrzik, Oroszország legészakibb és a lakott helyektől legtávolabb eső börtönében.

Az IK-3 fogolyteleptől, ahol Navalnij eddig ült, 1500 km-re, Moszkvától pedig 1900 km-re észak-keletre van az új börtön. „Alekszej helyzete a legjobb példája annak, hogyan bánnak Oroszországban a politikai foglyokkal: megpróbálják elszigetelni és elnyomni őket” – mondta az egyik munkatársa, Ivan Zsdanov.

Navalnij új otthona, a „sarki farkas” kolónia Oroszország egyik legkeményebb börtönének számít. A legtöbb rabot súlyos bűncselekményekért ítélték el, és a tél zord, a hőmérséklet mínusz 28 Celsius-fok körülire csökken a héten.

A Moszkovszkij Komszomolec lap szerint az északi sarkkörtől kb. 60 km-re északra lévő börtönt az 1960-as években alapították az egykori szovjet GULAG kényszermunkatábor-rendszer részeként. (Reuters)