Viccelődött, hogy felesége italába randidrogot kever, emiatt bocsánatot kért a brit belügyminiszter

külföld
2023 december 25., 06:16

James Cleverly brit belügyminiszter bocsánatot kért, miután egy Downing Street-i fogadáson úgy gondolta, jót nevetnek majd a női vendégek, ha azzal viccelődik, minden este egy kis Rohypnolt tesz a felesége italába, mondván, hogy „csak egy egészen kicsit, az nem is illegális”.

A CNN a Sunday Mirrorra hivatkozva azt írja, Cleverly ezek után hozzátette, „a hosszú házasság titka az, hogy a házastársad egy kicsit mindig legyen leszedálva, hogy soha ne jöjjön rá, vannak jobb férfiak is”.

Mindezt egyébként sikerült ugyanazon a napon mondania, amikor ő maga is a törvények szigorítását ígérte, amiért az Egyesült Államokban egyre növekszik a randidrogok használata. Mármint hogy egyre többször fordul elő, hogy valakinek az italába a tudtán kívül drogot kevernek „szexuális bántalmazás céljából”.

Cleverlyt megjegyzése miatt lemondása szólították fel nőjogi csoportok, Yvette Cooper ellenzéki munkáspárti politikus pedig azt írta Twitteren, hogy a randidrogok használata „súlyos és pusztító bűncselekmény”.

„Valóban hihetetlen, hogy a nők és lányok elleni erőszak elleni küzdelemért felelős belügyminiszter úgy gondolja, rendben van ilyenekkel viccelni. Hogy bízhatnának benne az áldozatok, hogy komolyan veszi ezt, mint bűncselekményt?”

Egy női érdekvédelmi csoport is hasonlóan reagált, szerintük „nem csoda, hogy a nők nem érzik magukat biztonságban”, és úgy látják, a „»viccelődés csak egy ürügy, ami alatt folytatódhat a nőgyűlölet”. A Fawcett Society szintén Cleverly lemondását követeli. (CNN)