A michigani legfelsőbb bíróság elkaszálta a keresetet, amelyben kérték, hogy Trump ne indulhasson az előválasztáson

külföld
2023 december 27., 16:45

A michigani legfelsőbb bíróság elkaszálta a keresetet benyújtó jogvédő szervezet fellebbezését, hogy kizárják Donald Trumpot a jövő évi elnökválasztás előválasztásáról.

A demokráciapárti jogvédő szervezet, a Free Speech for People szeptemberben nyújtotta be a keresetet, amelyben arra hivatkoztak, hogy az amerikai alkotmányban van egy olyan záradék, amely tiltja, hogy olyanok induljanak az elnökválasztáson, akik felkelésben vett részt. A michigani bíróságok eljárási okokra hivatkozva utasították el a keresetet, és egyáltalán nem vizsgálták azt, hogy 2021. január 6-ai Capitolium-ostrom felkelés volt-e, és Trump szerepet játszott-e abban. Lehetett sejteni, hogy a legfelsőbb bíróság sem fog másképp dönteni.

Colorado az első állam, ahol kimondta legfelsőbb bíróság, hogy Donald Trump nem alkalmas jelöltnek. A michigani legfelsőbb bíróság bírója azonban kijelentette, hogy a coloradoi törvények mások, mint a michiganiek. Ugyanis a michigani választási törvényben nem szerepel olyan előírás, miszerint csak úgy indulhat valaki az elnöki posztért, hogy előbb igazolnia kell a tisztség betöltésére való alkalmasságát.

Michigan biztosan nagy küzdőtér lesz az elnökválasztás során, ugyanis 2016-ban a többség Donald Trumpot támogatta, 2020-ban viszont Joe Bident. (BBC)