A vízügyi főigazgatóság szerint a dunai árhullám levonulása zavartalan, lassú apadás várható

belföld
2023 december 27., 12:04

A dunai árhullám levonulása zavartalan, de Nagybajcsnál az újabb, a vártnál magasabb tetőzése és a mellékfolyók nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az OVF azt írta, a dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék és a bősi erőmű üzemrendje meg az ott keletkező uszadéktorlódás.

Az uszadéktorlódás kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását, és átkormányzását a közös főmederbe, emiatt Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését módosítja és elnyújtja – írja az OVF.

Árhullámok vonulnak le

A tájékoztatás szerint a hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. Az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt, és az előrejelzések szerint folytatódik a száraz, enyhe időjárás.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál kedd késő este másodjára is tetőzött 616 mm-es vízállással, másodfokú készültség mellett. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént hajnalban, itt 577 cm volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár, (délelőtt 10 órai vízállás: 611 cm), itt pár centiméteres további áradás várható még.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nagybajcs másodszori vártnál magasabb tetőzése és a mellékfolyók (Vág, Garam, Ipoly) vártnál nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. Esztergomnál reggel 7 órakor 600 cm volt a vízállás, napközben pedig 606 cm körüli tetőzés várható – tudatta az OVF.

7 méteren tetőzhet

A közlemény szerint a délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 cm volt, a tetőzés 700 cm körül várható december 28-án napközben. Az OVF az árhullám miatt a csapadékelvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezárta, folyamatosan figyeli az érkező háttérvizeket, és ha kell, átemeli a vizet. Az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) zárva tartják.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A számítások szerint a rakpart szintje alá december 30-án kerülhet a vízállás. Baján 10 órakor 732 cm-es volt vízállás, a tetőzés másodfokú készültség elrendelés mellett 822 cm körül várható 30-án napközben.

Lajta, Rába, Tisza

A közleményben kitértek arra is, hogy árhullám vonul le a Lajtán, ami Mosonmagyaróvárnál most tetőzik, további vízállásemelkedés már nem várható. A Rábán további jelentős vízszintemelkedés szintén nem valószínű a következő napokban.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, egy újabb kisebb árhullám van levonulóban. Még első fok fölötti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen emelkedett a vízszint, de árvédelmi fokozatot elérő vagy azt meghaladó vízállás csak a Zagyva-Tarna vízrendszerén várható. Tarnaörsnél és Jászteleknél első fok körüli vízállásokat mérnek. A következő napokban egyre inkább apadó vízjárásra lehet számítani. (MTI)