Az izraeli hadsereg kétszáz célpontot támadott egy nap alatt

háború
2023 december 27., 09:40

Kétszáz, az iszlamista Hamász terrorszervezet objektuma elleni légi, tengeri és szárazföldi támadással folytatódott a háború a Gázai övezetben az elmúlt napon – közölte az izraeli hadsereg (IDF) katonai szóvivője.

Légicsapások Gázában

Az övezet északi részén, Sedzsaijában, a Hamász harci övezetében, ahonnan az izraeli katonákat lőtték, az épületek között terroristákat vettek észre, majd a légierő segítségével megölték őket – közölte a szóvivő, aki szerint az izraeli lövedékek további, másodlagos robbanásokat eredményeztek, ami azt jelzi, hogy a területen bombákat helyeztek el az IDF katonái ellen.

Egy izraeli egység két, egy járműbe beszálló palesztin fegyverest azonosított, a terroristák egy fegyverraktárnak használt épülethez hajtottak, ami ellen repülőgépet mozgósítottak az izraeliek, „az irányított légicsapás felszámolta a terroristákat és a fegyverraktárt” – mondta a szóvivő.

photo_camera Fotó: Mahmud Hams/AFP

Újabb három, a Gázai övezetben elesett izraeli katona halálát hozta nyilvánosságra, az IDF szerint a szárazföldi harcok kezdete óta 164, a háború október 7-i kitörése óta 498 izraeli katona halt meg.

Ciszjordániai harcok

Ciszjordániában folytatódott az izraeli hadsereg razziája kedd este Túl-Karm mellett a Núr as-Sámsz menekülttáborban. A katonák hat, terrortevékenységgel vádolt palesztint öltek meg tűzharcban, többeket közülük drónokkal.

Az IDF adatai szerint a háború kezdete óta több palesztint öltek meg Ciszjordániában, mint a 2002-es, a második palesztin intifádát, vagyis fegyveres felkelést felszámoló Védőfal hadműveletben.

Az IDF szerint október 7-e óta legalább 290, többségükben terrortevékenységet végző palesztin vesztette életét a mindennapos terrorellenes razziákban. Eközben több mint 2500 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, közülük 1300-at a Hamászhoz tartozás vádjával.

A terrorista-infrastruktúra felszámolása érdekében az izraeli katonák az 1967-ben Jordániától elfoglalt palesztin területeken megsemmisítettek több tucat robbanóanyag-laboratóriumot és több ezer robbanószerkezetet, és elkoboztak több száz fegyvert – közölte a szóvivő.

Libanoni támadások

Libanoni források szerint az izraeli hadsereg kedd este megtámadott az ország déli részén fekvő Bint Dzsbeilben egy házat, ahol hárman meghaltak. A libanoni síita Hezbollah milícia is bejelentett egy járműre célzott izraeli légicsapást al-Kalilában, Türosztól délre, ebben ketten haltak meg.

Benjamin Netanjahu karácsonykor azt ígérte: Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút. (MTI)