Benjamin Netanjahu: Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút

háború
2023 december 25., 16:08

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben – közölte Benjamin Netanjahu a pártja, a Likud frakcióülésén.

photo_camera Fotó: Ohad Zwigenberg/AFP

Azt izraeli miniszterelnök beszámolt arról, hogy éppen a tanácskozás előtt tért vissza a Gázai övezetből, ahol harcoló tartalékos katonákkal találkozott. „Mindenki azt kérte tőlem, hogy ne álljunk meg, csináljuk végig!” – mondta Netanjahu, aki szerint „hosszú küzdelem lesz, amihez türelemre, összetartásra és szilárd küldetéstudatra” lesz szükségük.

Az izraeli pénzügyminisztérium szerint a Hamász elleni háború legalább februárig fog tartani, és a költsége miatt nagy lesz az államháztartási hiány. A háború költsége 2024-ben legalább 50 milliárd sékellel (4250 milliárd forint) több lesz a korábbi előrejelzéshez képest, és a hiány várhatóan az eredetileg tervezett 2,25 százalékosról 5,9 százalékosra fog nőni. Ezekről az adatokról parlamenti tájékoztatóján Itaj Temkin, a pénzügyminisztérium költségvetési biztosának helyettese számolt be.

A pénzügyminisztérium az idei negyedik negyedévben a harmadikhoz képest 19 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, és az évi növekedés az eredetileg 2,5 százalékosra prognosztizáltról várhatóan 2 százalékosra esik vissza. Jövőre már csak 1,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az elhúzódó háború miatt. (MTI)