Egy elcseszett versenykiírás miatt a sakk 2023 decemberére vadabb és viccesebb sport lett, mint a ketrecharc

sport
2023 december 27., 16:04
photo_camera Bolondsport: Bobby Fischer, a versenysakk egyik legnagyobb legendája sajtótájékoztatót tart, hogy nyilvánosan leköphessen egy, az amerikai pénzügyminisztériumtól kapott hivatalos levelet

A versenysakk világa általában is sokkal vadabb, őrültebb és mulatságosabb, mint mondjuk a rockandrollszcéna. De ami 2023 vége felé történik a világbajnokjelöltek között, az annál is sokkal szórakoztatóbb, mint amikor Bobby Fischer, az amerikai elfogatóparancs hatálya alatt álló 55 éves egykori sakkvilágbajnok – és őrült, antiszemita kirohanásairól ismert zsidó – 1998-ban másfél évre beköltözött az akkor 19 éves Lékó Péter és szülei szegedi, harmadik emeleti lakásába, semmit sem sejtve arról, hogy a magyar csodatini anyukája 2022-ben majd a Mi Hazánk jelöltjeként indul a választásokon a szegedi 1. számú választókerületben.

De a mostani csodálatos sztori megértéséhez kezdjük az alapokkal.

Jövőre, vagyis 2024-ben rendezik a következő világbajnoki páros mérkőzést. A döntő 2013 óta abban az értelemben mindenképp most lesz a legizgalmasabb, hogy sejteni sem lehet, ki fog nyerni, ellentétben az elmúlt évtizeddel, amikor a norvég Magnus Carlsennek, a valaha volt egyik legjobb sakkozónak egyszerűen nem volt igazi ellenfele. Carlsen azonban megunta, hogy hagyományos sakkban annyival jobb mindenkinél, és 2023-ben bejelentette, nem hajlandó megvédeni a címét.

photo_camera Magnus Carlsen, minden idők egyik legjobb sakkozója látszatra kissé részegen, ordító technózenére streamel sakkot két lelkesen szeletelő csajjal

Így lett az orosz Jan „Nepo” Nyepomnyascsijt legyőző kínai Ding Liren a világbajnok, aki persze pompás sakkozó, ráadásul legendás brománc fűzi össze magyar segítőjével, a mostanában román színekben versenyző Rapport Richárddal, ám nyilvánvalóan sokkal könnyebben legyőzhető a címvédő Carlsennél. Aki most sem fog sorompóba állni, ami „egyszer az életben” típusú esélyt kínál egy teljes generációnyi csúcssakkozónak arra, hogy mégis világbajnok legyen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.