A Hamász által szabadon engedett túszok közül sokakat még mindig súlyos traumáik miatt kezelnek

külföld
2023 december 28., 08:39

A Hamász által fogva tartott, de november végén szabadon engedett túszok közül sokan még mindig intenzív pszichiátriai kezelésre szorulnak a fogságban töltött hetek traumája miatt, írja a BBC. Renana Eitan, a tel-avivi Ichilov kórház pszichiátriai vezetője szerint a túszokat olyan súlyosan bántalmazták és olyan traumákat éltek át, amikkel pályafutása során eddig nem találkozott.

photo_camera Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

Elmondása szerint a kórházban kezelt 14 kiszabadult túsz - kilenc 18 év alatti, kettő pedig 10 év alatti – között voltak olyan gyerekek, akiket fogva tartóik elkábítottak, többek között ketaminnal, ezért elvonási tüneteik voltak, olyanok, akiket szexuálisan bántalmaztak, vagy láttak erőszakot. De van olyan is, akit egy 1x1,5 méteres ketrecben tartottak, míg egy másik női túsz négy napot töltött a föld alatt, teljes sötétségben.

Eitan szerint a túszok kiszabadulásakor készült örömteli találkozókról szóló híradások elfedték a sötétebb valóságot. „Először, amikor visszatértek, nagyon boldognak és megkönnyebbültnek tűntek. És mi is nagyon optimisták voltunk. De egy-két nap múlva megláttuk a másik oldalukat, és rájöttünk, hogy súlyos rémálmaik vannak, nagyon-nagyon félnek. Néhányuk nem hajlandó elhagyni a szobát, és súlyos disszociatív tüneteik vannak. Az egyik pillanatban tudják, hogy Izraelben vannak, a következő pillanatban meg olyan, mintha még mindig a Hamász fogságában lennének.” James Gordon amerikai pszichiáter, a Center for Mind-Body Medicine vezetője szerint még a súlyosan traumatizált gyerekek is felépülhetnek, de csak akkor, ha a külvilág nem mond le róluk. „A gyógyulás csíráit már most is látom azokban a fiatalokban, akikkel a gázai csapatunk dolgozik az óvóhelyeken és a törmelékkel teli utcákon” – mondta. „Az, hogy végül hogyan fognak reagálni, az nagyrészt azon múlik, hogy mennyi megértést, és mennyi anyagi és pszichológiai támogatást kapnak egy olyan világtól, amiről úgy érzik, hogy nagyrészt magukra hagyta őket.”