Izrael felszámolná a libanoni határnál a Hezbollahot

külföld
2023 december 28., 09:34

Ha tovább támadják Izraelt, a hadsereg fel fog lépni a Hezbollah ellen, figyelmeztetett Beni Ganz miniszter, aki szerint a diplomáciai megoldásra szánt idő lassan lejár. „Változásra van szükség Izrael északi határánál” - mondta. „Ha a világ és a libanoni kormány nem akadályozza meg az izraeli lakosok elleni támadásokat, és nem távolítja el a Hezbollahot a határtól, akkor az Izraeli Védelmi Erők (IDF) fogja ezt megtenni”.

photo_camera Fotó: HASAN FNEICH/AFP

A volt vezérkari főnök és ellenzéki politikus Ganz a Hamász támadásai után tárca nélküli miniszterként csatlakozott Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjéhez, mostani nyilatkozata arra utal, hogy a háború akár az egész régióra kiterjedhet, írja a BBC.

A héten a Hezbollah több rakétát kilőtt, és fegyveres drónokkal támadta Izraelt, a milícia bejelentett egy járműre célzott izraeli légicsapást al-Kalilában, Türosztól délre, ebben ketten haltak meg. Libanoni források szerint az izraeli hadsereg kedd este megtámadott az ország déli részén fekvő Bint Dzsbeilben egy házat, ahol hárman meghaltak.

Libanonban eddig több mint 100 embert öltek meg, többségük a Hezbollah harcosa volt, de több civil és három újságíró is meghalt. Izrael négy civil és kilenc katona haláláról számolt be a libanoni határon.