Lengyelország szerint orosz rakéta volt a tárgy, ami beszállt a légterébe

külföld
2023 december 29., 17:33

A lengyel fegyveres erők vezetője szerint egy orosz rakéta hatolt be Lengyelország légterébe péntek reggel. Wieslaw Kukula altábornagy azt mondta, a rakéta 40 kilométert tett meg a lengyel légtérben, majd Ukrajna irányába távozott.

Az azonosítatlan légi eszköz 7 óra körül repült be Kelet-Lengyelországba. Amint átlépte a határt, a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközei azonosították, és egészen Zamosc város környékéig követték. A rádiójelek ott szűntek meg.

Wieslaw Kukula altábornagy, vezérkari főnök
photo_camera Wieslaw Kukula altábornagy, vezérkari főnök Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

Andrzej Duda elnök az incidens miatt pénteken nemzetbiztonsági egyeztetést tartott Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula vezérkari főnökkel.

Makszimilian Duda katonai szakértő ugyanakkor arról beszélt, korai még kijelenteni, hogy orosz rakéta volt a berepülő tárgy. Bár elvesztették a radaron, az is előfordulhat, hogy a tárgy el sem hagyta Lengyelország területét. A hatóságok mindenesetre még nem találták meg.

Az incidens nem sokkal azután történt, hogy Oroszország 158 drónt és rakétát lőtt ki Ukrajnára. Az éjszakai orosz légitámadás a legnagyobb volt a háború kitörése óta.

Egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta idegen tárgyak léptek be a lengyel légtérbe. 2022 novemberében egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban pedig a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz város melletti erdőben találták meg egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt cirkálórakéta maradványait.

(via BBC)

Kiemelt videóink