Oroszország az eddigi legnagyobb légitámadását hajtotta végre Ukrajna ellen

háború
2023 december 29., 09:39

Legalább 11 halottja és több mint 80 sebesültje van Ukrajna-szerte a péntekre virradóra végrehajtott, hosszú idő óta a legsúlyosabb orosz légitámadásnak – írja a Meduza.

A helyi hatóságok nem végleges összesítése szerint 10 ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv, Harkiv, Zaporisszja és Konotop, a sebesültek száma több tucatra tehető. Az energiaügyi minisztérium négy régióban áramkimaradásról számolt be a légitámadás után.

Az orosz légierő kb. 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Egy ház Odessza közelében, miután orosz drón zuhant rá 2023. december 27-én.
photo_camera Egy ház Odessza közelében, miután orosz drón zuhant rá 2023. december 27-én. Fotó: Nina Ljasonok/NurPhoto via AFP

Ukrajna hetek óta figyelmeztetett, hogy Oroszország rakétákat halmozhat fel, hogy nagyszabású légi hadjáratot indítson az energiarendszer ellen. Tavaly emberek millióit vágtak el az áramtól, amikor orosz csapások érték az elektromos hálózatot.

A Lengyelországgal határos Lviv régióban egy kritikus infrastrukturális létesítményt ért csapás – közölte az elnöki hivatal, de nem hajlandó megmondani, hogy melyik.

Kijevet több tucatnyi különféle típusú rakéta támadta meg, hullámokban és különböző irányokból közelítették meg a várost – mondta Szergej Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője. Azt állítja, hogy a légvédelmi erők több mint 30 légi célt találtak el Kijev felett, de így is voltak áldozatok, legalább egy halott és 21 sérült

Egy videón látszik, hogy az oroszok egy lakóépületet találtak el:

Dnyipróban a rakétacsapások miatt kigyulladt egy bevásárlóközpont is, Lvivet pedig több mint 20 Shahed-136/131 drónnal támadták.

Frissítés: Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint az orosz hadsereg összesen 122 rakétát és 36 Shahed drónt lőtt ki, ezek közül 87 rakétát és 27 drónt lőttek ki, tehát a 158 ellenséges csapásból 114-et akadályoztak meg – írja a Sztrana.