Újra lehetővé tette a kormány a szélerőművek építését

energia
2023 december 29., 08:32

Korábban a magyar kormány olyan lehetetlen feltételeket szabott, hogy 2010 óta lényegében nem lehetett új szélerőműveket telepíteni Magyarországon. Például csak olyan helyszínre lehetett volna telepíteni ezeket, ahol 12 kilométeres körzetében nincs lakott település. Ugyanakkor a 2300 milliárd forintnyi támogatásért cserébe még tavaly novemberben megígérték az Európai Bizottságnak, hogy megszüntetik a korlátozásokat.

Csütörtök este aztán megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami megkönnyíti a szélerőművek telepítését. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint

januártól az előírt védőtávolság 700 méterre csökken.

Kivételt képeznek a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítására szolgáló ipari területek. A védőzónán kívül sem létesíthető szélkerék a kiváló termőhelyi adottságú szántók, a tájképvédelmi vagy a világörökségi és világörökségi várományos területek, az országos ökológiai hálózat övezetében.

Valamint a kormány könnyített térségeket jelölhet ki olyan területeken, ahol a szél energiaintenzitása 150 méteres magasságban meghaladja a négyzetméterenkénti 500 wattot. A kijelölés gyorsított engedélyezést jelenthet, vagyis a környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásban az eljáró hatóság ügyintézési határideje legfeljebb 50 nap.

photo_camera Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP

A települési önkormányzat a helyi építésügyi szabályzatában azonosíthatja be a szélerőművek telepítésére szánt területet, ahol az általános építménymagassági korlátot nem kell alkalmazni. A szabályzatok tervezeteit a kormányhivatalok és az állami főépítészek is véleményezik. A helyi építési szabályzat elfogadása után az 5-49 MW kapacitású szélerőmű telepítésére szánt területet a megyei területrendezési tervben megújuló energia telepítésére szánt övezetként kell átsorolni. Az ennél nagyobb kapacitású szélerőmű esetében a módosítást az országos területrendezési tervben kell átvezetni. A beruházó a területrendezési terv módosítását kezdeményezheti, vagy a fővárosi és megyei kormányhivatalnál területrendezési hatósági eljárást indítványozhat. Ezután a szélerőmű a szakági engedélyeztetési eljárások eredményes lezárása esetén épülhet meg. Ugyanakkor Lantos Csaba energiaminiszter nemrég azt mondta, hogy 2029 előtt nem sehol sem várható szélerőmű-építés.

A minisztérium hozzátette, hogy a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a jelenleg mintegy 330 megawattnyi szélenergia kapacitás háromszorozása növelésével számol 2030-ig.