A magyar kormány szélerőműveket is ígért Brüsszelnek

POLITIKA
2022 november 30., 11:29
comments 9

Szerda délben az Európai Bizottság bejelentette, hogy a magyar kormány helyreállítási terve megfelel az elvárásoknak, ezért elvi szinten elfogadását javasolja a Tanácsnak. Hogy ebből lehet-e pénz is, az még nem biztos, erről itt írtunk részletesen.

Amikor Valdis Dombrovskis biztos méltatta a magyar tervet, kiemelte, hogy klímavédelmi célokra a kötelezően előírt 37 százalék helyett 50 százaléknál is többet szán az alapból lehívható pénzekből. Például szélerőművek telepítésére.

Ez azért érdekes, mert 2010 óta lényegében nem lehetett új szélerőműveket telepíteni Magyarországon. Elvben ugyan volt erre lehetőség, de lehetetlen feltételekkel: a szélerőművek védőzónáját 12 kilométerben határozták meg, vagyis legfeljebb olyan helyszínre lehetett volna telepíteni ezeket, melyek 12 kilométeres körzetében nincs lakott település, ilyen pedig a gyakorlatban alig létezik Magyarországon.

Palkovics László az ősszel, még technológiai miniszterként utalgatott rá, hogy hamarosan újra engedélyezhetik a szélerőművek telepítését, ezek szerint ez mostanra be is következett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt