Focimeccs helyett szép kis botrány lett a Szaúd-Arábiába tervezett török Szuperkupa-döntőből

foci
2023 december 30., 07:15

A török Szuperkupa-döntőt rendezték volna meg péntek este Rijádban, de a Galatasaray és a Fenerbahce mérkőzése végül elmaradt, pedig már többezer néző volt a helyszínen. A szaúdi rendezők ugyanis nem engedélyezték, hogy a futballisták a Török Köztársaság alapítójának, Mustafa Kemal Atatürk arcképével ellátott pólóban melegítsenek. A két vendégklub terve volt az is, hogy a focisták egy transzparenst vittek volna ki a pályára a kezdés előtt, ezen Atarürk híres idézete, „Béke otthon, béke a világon" állt.

A felek egy ideig egyezkedtek, nem sokkal később viszont kiderült, hogy a mérkőzést biztosan nem rendezik meg pénteken, úgyhogy a nézőket hazaküldték, a csapatok is elindultak vissza Törökországba.

A török futballszövetség közleménye szerint a klubokkal közösen hozták meg a döntést, mert „problémák voltak a szervezéssel". A Reuters idézi a szaúdi állami tévéhez eljuttatott szervezői közleményt, ebben az áll, hogy a török csapatok szegték meg a korábbi megállapodást. Egyes hírek szerint a szervezők abba sem akartak belemenni, hogy a török himnuszt lejátsszák a mérkőzés előtt.

Törökországban korábban többen kifogásolták, hogy a meccset Szaúd-Arábiában rendezik a Török Köztársaság alapításának 100. évfordulóján.