Már nincs víz alatt az alsó rakpart, kezdődhet a takarítás

Budapest
2023 december 30., 13:58

A déli határhoz közelít a Duna árhullámának tetőzése, a fővárosban az éjjeli órákban leapadt a víz 645 centiméter alá, így az alsó rakparton megkezdődhetett a takarítás, írja az MTI az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése alapján szombaton.

Karácsony Gergely már pénteken azt írta Facebookon, hogy vasárnaptól visszatérhetnek az autók az alsó rakpartokra. A főpolgármester posztjában arra kéri a lakosokat, hogy a takarítás befejezéséig kerüljék a rakpartot, mivel a hordalék és az iszap csúszóssá teszi az utat, valamint a fertőzésveszély is fennálhat.

photo_camera A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. péntek este az apadó Dunánál. Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt./Facebook

Napokon át víz fedte el az alsó rakpartot, ám a vízszint egyszer sem érte el a II. fokú árvízvédelmi készültségi szinthez szükséges 700 centis vízállást. A sokat fotózott jelenséget lapunk is megfotózta, Szily László pedig halált megvető bátorsággal tudósított Budapest dzsungellé változott folyóparti erdőiből.

A közlemény szerint Paksnál pénteken 690 centis vízállással tetőzött a Duna, míg Bajánál ez szombat délelőtt 818 centi körül, mohácson pedig vasárnap hajnalban 805 centivel várható. Az előrejelzés szerint a napokban a Duna már csak apadni fog, szintemelkedés csak a jövő hét közepétől várható, amennyiben sok eső esik.

Az OVF előrejelzése szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő várható, jövő péntekig számottevő csapadék a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn nulla fok fölött alakul, ezért esőre is lehet számítani.