Az amerikai haditengerészet kilőtt három húti kishajót a Vörös-tengeren

külföld
2023 december 31., 14:25

Az amerikai haditengerészet helikopterei elsüllyesztették a jemeni húti lázadók három kishajóját, miután azok megtámadtak egy konténerszállító hajót a Vörös-tengeren, közölte a hadsereg vasárnap.

A hútik tüzet nyitottak az amerikai helikopterekre, amelyek ezt követően „önvédelemből viszonozták a tüzet”. A négy kis vízi jármű közül hármat elsüllyesztettek, személyzetüket megölték - közölte az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom). A negyedik hajó „elmenekült a területről”.

A Centcom szerint az amerikai haditengerészet a Maersk Hangzhou, egy szingapúri zászló alatt közlekedő, Dánia tulajdonában és üzemeltetésében lévő konténerszállító hajó segítségkérésére reagált, amely arról számolt be, hogy 24 órán belül másodszor támadták meg a Vörös-tengeren.

A hajót korábban két, a hútik által ellenőrzött jemeni területről indított ballisztikus rakétával vették célba, amelyeket az amerikai hadsereg lelőtt.

A hútik november óta támadnak hajókat a Vörös-tengeren, és több mint 100 drón- és rakétatámadást indítottak a létfontosságú hajózási útvonalon áthaladó hajók ellen. Ezek a támadások egy olyan tranzitútvonalat fenyegetnek, amelyen a világkereskedelem teherforgalmának 12 százaléka bonyolódik, ami arra késztette az Egyesült Államokat, hogy a hónap elején többnemzetiségű haditengerészeti erőket vessen be a Vörös-tengeren közlekedő hajók védelmére.

Közvetlenül az amerikai bejelentés után a dán Maersk vállalat bejelentette, hogy 48 órára felfüggeszti hajóinak áthaladását a Vörös-tengeren. (MTI, BBC)