Betiltják a hangosbeszélőket és a 25 főnél nagyobb turistacsoportokat Velencében

külföld
2023 december 31., 15:06

Velence betiltja a hangosbeszélőket és a 25 főnél nagyobb turistacsoportokat, hogy ezzel enyhítsék a tömegturizmus kellemetlenségeit, jelentette a város közleményében. Az új szabályok már júniustól érvényesek lesznek.

Az indoklásban azt írják, hogy megafonokat azért tiltják be, mert azok zavaróak, a nagy turistacsoportokat pedig a jobb eloszlás, könnyebb szervezés érdekében. Velence már évek óta küzd az elviselhetetlen mértékű tömegturizmussal, szeptemberben például elfogadták egyelőre még csak kísérleti jelleggel, hogy napi 5 eurós látogatói díjat szedjenek a turistáktól.

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Velence összterülete mindössze 7,6 négyzetkilométer, de 2019-ben csaknem 13 millió turistát fogadott az olasz nemzeti statisztikai intézet szerint. A látogatók száma az elkövetkező években várhatóan meghaladja a járvány előtti szintet. A tömegturizmus miatt már több helyi lakos inkább elköltözött Velencéből.

Júliusban az Unesco szakértői úgy ítélték meg, hogy Velencét fel kell venni a világörökségi veszélyben lévő helyszínek listájára, mivel a klímaváltozás hatása és a tömegturizmus visszafordíthatatlan változásokkal fenyeget. (BBC)