Hogyan Fidesz-csicskul a Fidesz-csicska Nagy Feró, ha gondosórát kap?

ÉLET
2023 december 31., 06:55

A kommunikációs kormányzás lényegi velejárója, hogy bármit csinálsz, nem az a fontos, amit csinálsz, hanem az a fontos, hogy beszélj róla, hogy csinálod. Kivéve, ha lopsz, csalsz, hazudsz stb., mert akkor arról kell beszélned, hogy az ellenzék lop, csal, hazudik stb. Ennek egyik mesterdarabját mutatja be 19 másodpercben Nyitrai 'Hány az óra, Vekker úr' Zsolt miniszterelnöki biztos és Nagy Feró, aki saját magát idén tavasszal Fidesz-csicskának nevezte.

Nyitrai halaszthatatlan közfeladatai közé tartozik 104 000 000 000 forint eltapsolása az úgynevezett gondosóra program keretében, Nagy Feró halaszthatatlan közfeladata pedig, hogy Fidesz-csicskuljon, ha úgy hozza az élet. Most úgy hozta. Ehhez a Magyar Hang által felfedezett videón egy gondosóra, egy kis pálinka és Nyitrai arcának fintora társult; nehéz megmondani, hogy ez utóbbi a pálinkának vagy az egykori nagy magyar punk verbális hajbókolásának szólt-e (előbbire tippelünk, utóbbi nemigen szokott fájni miniszterelnöki biztosoknak).

link Forrás

De mi is ez a gondosóra-program? Az, hogy minden 65 év fölötti magyar kaphasson egy olyan nyakba akasztható vagy karon viselhető kütyüt, amin elég egy gombot megnyomnia, ha rosszul lesz vagy balesetet szenved, és azzal nyomban segítséget kérhet. Az elv jó, az időseknek nagy, akár életmentő segítséget is jelenthet, de a megvalósítás a NER minden báját magán hordozza.

Mivel Magyarországon közel kétmillióan vannak 65 fölött, fejenként 52-53 ezer forintra jön ki egy ilyen gondosóra költsége. Hogy valójában hányan kaptak ilyet, azt nem árulták el a kormányzati szereplők, így azt sem tudjuk, hogy a 104 milliárdból eddig mennyit költöttek el, és pontosan mire. Amit tudunk: október végén Nyitrai még csak a 250 ezredik felhasználóról posztolt (majd javította azt 250 ezredik regisztrálóra). Hogy ténylegesen hányan használják az órát, illetve hogy hány diszpécser dolgozik a programban, eddig szintén nem derült ki. Azt tudni lehet, hogy az egész informatikai hátterét a NER jóvoltából szárnyaló 4iG fejlesztette – de hogy mennyiért, azt szintén nem. Azt viszont igen, hogy – legalábbis a Népszava korábbi cikke szerint – tavaly a választás előtt egyes vészjelző készülékeken keresztül buzdítottak szavazásra Fidesz-irodákból időseket, illetve Orbán Viktor kormányfő üzenetét továbbították azokon.