A meztelenül szarás nyomában

ÉLET
január 01., 18:16

Göttingen belvárosában sétáltunk, amikor olasz barátom, Giulio feltette a kérdést: „Ti szoktatok meztelenül szarni?”A többiek pár méterrel előttünk jártak, így rajtam kívül csak szlovén barátunk, Neja kapta fel a fejét. Egymásra néztünk, majd egyszerre kérdeztünk vissza az elképedés kifejezésére nemzetközi közegben leggyakrabban használt „What the fuck?” kérdéssel.

Giuliót nem lepte meg a reakciónk. Azt mondta, ő is hasonlóan megdöbbent, amikor az egyik kollégája szóba hozta a témát. Miután végighallgatta a rövid bevezető előadást a meztelenül szarás jelenségéről, úgy döntött, hogy készít egy közvéleménykutatást a munkatársai között.

Megdöbbentő eredményre jutott: tíz kollégájából négy meztelenül szokott szarni.Persze nem minden helyzetben. A többség csak a saját lakásában, esetleg a munkahelyén. Azt mondták, legszívesebben kompromisszum nélkül gyakorolnák a szokásukat, de a nyilvános vécék általában túl mocskosak, hogy ezt lehetővé tegyék.

Lisa Levy performansz-művész meztelenül ül egy vécén
photo_camera Lisa Levy performansz-művész meztelenül ül egy vécén. Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Giulio beszámolója teljesen letaglózott. Utoljára akkor volt hasonló rácsodálkozásom, amikor megtudtam, hogy vannak emberek, akik szarás után nem állva, hanem ülve törlik ki a feneküket. Ráadásul elvileg ők vannak a többségben.

Ki kellett derítenem, hogy a jelenség csupán római mérnökök szubkultúrájában létezik, vagy határokon átívelő népszerűségnek örvend. Miután számos internetes fórumot találtam, ahol a „naked pooping”-ról értekeztek az emberek, elkezdtem kérdezősködni.

Giulióhoz hasonlóan én is a kollégáim körében kezdtem a kutatómunkát. Az viszont hamar kiderült, hogy a 444 szerkesztőségében koránt sincs akkora népszerűsége a meztelenül szarásnak, mint a római egyetem laboratóriumában. Egyetlen embert sem sikerült találnom.

Ismerősi körben folytattam a közvéleménykutatást, de a legtöbben megdöbbenéssel, őszinte kíváncsisággal vagy sokkolt arckifejezéssel reagáltak. Egy ember mondta, hogy rendszeresen szokott meztelenül szarni, de nem tudatos módon, csak akkor, ha amúgyis meztelen. Ez viszont nem fér bele a szubkultúrába, mert ott a szarás miatt meztelenednek le, nem fordítva.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.