Miért nézett ki régen mindenki öregebbnek?

ÉLET
január 01., 10:30

Harminchat. Ennyi volt a Reszkessetek betörők!-ben az anyát alakító Catherine O'Hara az első film megjelenésekor. Az elmúlt hetekben, karácsony előtt szembe is jött rengetegszer a fotója a felirattal, hogy „amikor 36 vagy és rájössz, hogy Kevin anyja is 36 volt az első filmben”.

photo_camera Fotó: Twitter

A fotón egyébként egy a második részből kivágott jelenet látható, amikor O'Hara már 38 volt. A kép lényege viszont így is az akar lenni, hogy: tényleg ennyire öreg egy 36 éves?Illetve: Tényleg így néztek ki a 90-es években a harmincas nők? És ha egy másik, akkoriban készült filmet, mondjuk az Örömapát nézzük, azon belül is Steve Martin és Diane Keaton hasonlóan mémesedett fotóját, akkor arra kell következtetnünk, hogy a 90-es években a negyvenesek kifejezetten öregnek néztek ki?

link Forrás
  • Miért nézett ki régen mindenki öregebbnek?
  • Tényleg öregebbnek néztek ki?
  • Mi alapján látjuk őket öregebbnek?
  • Mihez képest látjuk őket öregebbnek?
  • Ha azt mondjuk most egy negyvenévesre, hogy nem néz ki negyvennek, valójában mihez hasonlítjuk?
  • Mihez képest nem néz ki negyvennek?
  • Ahhoz képest, ahogy a szüleink/nagyszüleink néztek ki negyvenévesen?
photo_camera Fotó: Mészáros Juli/444

Ez itt fent a nagyanyám. Ránézésre olyan harminc körülinek lehetne mondani ezen a fotón, de nyilván mindenki kitalálta már, hogy sokkal fiatalabb: itt 18 volt.

photo_camera Fotó: Mészáros Juli/444

Ez pedig az én gimnáziumi tablófotóm, amit tök jogosan lehet kiröhögni a fájdalmasan vékonyra pusztított szemöldököm és a csibesárgára szőkített hajam miatt, de a lényeg most nem is ez, hanem amit – talán – mindenki lát: ez egy 18 körüli lány fotója. Persze az agyunkat segíti az életkor-tippelésben a matrózblúz, a beállított, sehogy sem természetes hülyepóz és a szépia, ezek miatt nyilván könnyebb rájönni, hogy egy tablófotóról van szó, azt pedig általában végzős középiskolásokról szoktak készíteni. De tényleg csak a körítés számít? A nagyanyám is 18-nak nézne ki a fenti képen, ha nem egy – mai szemmel – nénis kalapban és ruhában fotózzák le?

photo_camera Fotó: Mészáros Juli/444

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.