Az orosz rendőrség összefogdosta a Szentpéterváron szilveszterező bevándorlókat, hogy besorozzák őket a hadseregbe

háború
január 02., 19:15

A szentpétervári rendőrség december 31-én este és január 1-én éjjel tömegesen vett őrizetbe közép-ázsiai bevándorlókat, akiket később arra kényszerítettek, hogy önkéntesként csatlakozzanak az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz, írja belügyi forrásokra hivatkozva a Novaja Gazeta. A lap szerint a razziát egy hónapokkal ezelőtt kidolgozott terv alapján hajtották végre, aminek az a célja, hogy újabb katonákat vigyenek a frontra.

Toborzó plakát Moszkvában
photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A belügyminisztérium adatai szerint Oroszországban 6,4 millió külföldi állampolgár él, akiknek többsége munkavállalás céljából lépett be az országba. Leginkább Kirgizisztánból, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkeztek.

A Fontanka háromezer őrizetbe vett bevándorlóról tud, a Novaja Gazeta szerint ennél is több embert vihettek el, köztük nőket és gyerekeket is. A lap úgy tudja, hogy a nőket és gyerekeket egy speciális befogadóközpontban helyezték el, míg a férfiakat rendőrségi fogdákba vitték. A fogdán aztán azzal fenyegették meg a férfiakat, hogy ha nem jelentkeznek önkéntesnek, kiutasítják a családjukat Oroszországból. A lap szerint 1500 ember egyezett bele abba, hogy szerződést köt az orosz védelmi minisztériummal.

Az utóbbi hónapokban az orosz hatóságok azt ajánlották a bevándorlóknak, hogy ha bevonulnak a hadseregbe, gyorsított eljárással kaphatnak orosz állampolgárságot. De arra is volt példa, hogy akik korábban megkapták az orosz állampolgárságot, azokat toborzó irodákba vitték. (via Meduza/Moscow Times)