Csodával határos módon tudott kimenekülni mind a 379 ember a tokiói reptéren lángba borult gépből

baleset
január 02., 17:22

Leszállás közben a parti őrség repülőgépének ütközött és kigyulladt az egyik tokiói nemzetközi repülőtéren a Japan Airlines légitársaság egy érkező utasszállítója. A balesetben a parti őrség öt tagja meghalt, az utasszállító 379 utasa és személyzet biztonságban van – közölte az NHK japán közszolgálati televízió.

photo_camera Fotó: Ryoichiro Kida/The Yomiuri Shimbun via AFP

A parti őrség közölte, hogy az utasszállító a leszállópályán egy olyan repülőgépükkel ütközött össze, ami a szigetország nyugati partvidékén található Niigata repülőtérre vitt volna segélyszállítmányt a 48 halálos áldozattal járó újévi földrengés helyszínére. A parti őrség Bombardier Dash 8 repülőgépének 6 fős személyzetéből a kapitánynak sikerült kimenekülnie, a többiek meghaltak.

A rendőrség közölte, hogy a Japan Airlines Airbus A350 típusú gépének 367 utasa és a 12 fős személyzet a csodával határos módon időben ki tudott menekülni a lángoló repülőgépből, 17-en könnyebben megsérültek. Volt, akinek a torka égett meg a füsttől, négy embert kórházba szállítottak.

Az NHK élő adásban mutatta, ahogy az utasszállító a tokiói Haneda repülőtéren landolás közben megcsúszik az aszfalton, nekiütközik a katonai gépnek, és lángba borul. Az utasszállító a tűzoltók erőfeszítései ellenére teljesen kiégett.

A katasztrófáról készült videókon kiabáló emberek láthatók a füsttel teli utastérben és ahogy a kifutópályán menekülnek a lángok elől.

link Forrás

Egy utas a Guardiannek elmondta, amikor füst kezdte megtölteni a gépet, bemondták, hogy a hátsó és középső ajtókat nem lehet kinyitni, így mindenki a repülőgép elején menekült ki.

A Japan Airlines szóvivője azt mondta, az utasszállító az északi Hokkaidó szigeten található Csitosze új repülőteréről indult. A baleset miatt a tokiói Haneda repülőteret lezárták.

Miután a repülőgépet kiürítették, 110 tűzoltóautóval fékezték meg a lángokat, közel három órával az ütközés után.

Kisida Fumio japán kormányfő egyeztetésre szólította fel az illetékes hivatalokat a károk mielőbbi felmérése és a nyilvánosság tájékoztatása érdekében. (Guardian, MTI)