IDF: Rakétaindító állások voltak az ENSZ segélyszervezetének gázai iskolájánál

háború
január 02., 14:42

Az izraeli hadsereg (IDF) az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázai iskolájánál is talált olyan rakétaindító állásokat (munícióval és egy gyártó műhellyel együtt), amikből a Hamász és más palesztin radikális szervezetek támadták Izraelt – közölte egy katonai szóvivő a Gázai övezet elleni offenzíva 88. napján.

Az utóbbi egy napban a haditengerészet a légierővel és a szárazföldi csapatokkal közösen megölt több terroristát, és megsemmisített több lőszerraktárt az övezetben – közölték.

Izraeli katonák a gázai övezetben január 2-án.
photo_camera Izraeli katonák a gázai övezetben január 2-án. Fotó: AFP

Az izraeli biztonsági erők Ciszjordániában is folytatták razziáikat a terroristagyanús palesztinok felkutatására: Kalkília közelében, Kafr Azon településen tűzpárbajban megsebesült egy izraeli tiszt, a katonák viszont négy palesztin fegyverest megöltek – közölte az IDF szóvivője.

Hétfőn Izrael északi határánál a libanoni síita Hezbollah mozgalom rakétái megsebesítettek öt izraeli tartalékos katonát, egyet közepesen súlyosan, négyet pedig könnyebben. A közepesen súlyos sebesültet a naharijai kórház intenzív osztályán ápolják, állapota stabil. Hétfőn az IDF megtorlásul a levegőből támadta a Hezbollah észak-libanoni rakétaindító helyét – mondta a szóvivő.

Az IDF a Hamász elleni háborújában, annak egy újabb szakaszára készülve az övezetből visszavon öt dandárt (több ezer katonát), palesztin szemtanúk arról számoltak be, hogy kivonuló harckocsikat láttak az övezet több részén – jelentette a Ynet.

„Elkezdődött az átmenet egy olyan szakaszba, ami továbbra is intenzív, de jobban összpontosít egyes helyekre. A katonák egy részét pedig felkészítik arra, hogy a libanoni határnál esetleg intenzívebbé válik a harc. A háború következő szakasza legalább hat hónapig tart majd, és ez a hat hónap az északi fronton kritikus lesz, noha változatlan cél a Hamász felszámolása a Gázai övezetben” – közölte a lappal egy meg nem nevezett izraeli illetékes. (MTI)