Hamis vényekkel halmoztak fel nyugtatókat, drogként adhatták el azokat

bűnügy
január 03., 08:21

2019-ben ismeretlenek megszereztek 110 darab orvosi vényt, amelyeket egy budapesti kórházban egy olyan szakorvos állított ki, aki még abban az évben külföldre is költözött. A vényekre ezek az emberek aztán kényük-kedvük szerint ráírtak dolgokat, és a bélyegzőt is ráhamisították.

Egy 55 éves csornai férfi volt az, aki a 110 hamis vényből 30-at aláírt valós betegek nevében, és így vényköteles nyugtatókat szerezhettek vele. Ezek hatóanyag-tartalmuk miatt mint kábítószer helyettesítő anyagok jó áron értékesíthetők a feketepiacon. Az így meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt, 30 alkalommal több városban is – Győrben, Komáromban, Pápán, Téten, Celldömölkön, Szombathelyen és Nagykanizsán – váltottak ki – az eljárás során amúgy végig ismeretlenül maradt személyek – gyógyszereket.

A csornai férfi maga is próbálkozott egy gyógyszertárban. 2019. szeptember 19-én egy nagykanizsai patikában kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszert kiváltani, amikor a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott, ezért felhívta a recepten feltüntetett kórházat. Mivel kiderült, a recepten feltüntetett orvos a kiállítás időpontjában már nem dolgozott Magyarországon, ezért az asszisztens értesítette a rendőrséget.

Most emiatt hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emeltek ellene vádat, és fogházbüntetés kiszabását indítványozták vele szemben.