Hiánycsökkentés magyar módra: tavaly 1363 milliárd forinttal rosszabbul teljesített a költségvetés, mint egy évvel korábban

gazdaság
január 03., 08:14

Az előzetes adatok szerint a kormányzati szektora hiánya GDP-arányosan 3,7 százalékos volt az idei III. negyedévben, míg az első háromnegyed évben összesen 2997,2 milliárd forintot tett ki – közölte a KSH szerdán. Ez azt jelenti, hogy a harmadik negyedévben kissé javult, a tavalyinál 264 milliárd forinttal, 2 százalékponttal lett kedvezőbb a mutató, viszont

az év első kilenc hónapjában összességében 1363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal rosszabb lett a helyzet, mint egy éve volt.Kilenc hónap után így GDP-arányosan 5,4 százalék volt a kormányzati szektor hiánya. Ha az összeget nézzük: korábban ekkora, csaknem 3000 milliárdos deficit sosem halmozódott fel a kormányzati szektorban az első háromnegyed év végére, mint az alábbi grafikonon is látszik. Tavaly az első kilenc hónap még kifejezetten kedvező volt, az utolsó negyedév hozta az elképesztő, –2500 milliárdos mélyrepülést, de tavalyelőtt is 800 milliárddal jobb volt ez az adat kilenc hónap után, mint idén.

link Forrás

A KSH adatai szerint a kormányzati szektor bevétele 23 027 milliárd, kiadása 26 024 milliárd forint volt az első háromnegyed évben. A bevételek 2467 milliárd forinttal, 12 százalékkal, a kiadások kiadások 3829 milliárd forinttal, 17,3 százalékkal emelkedtek az előző évi első kilenc hónaphoz képest.

A legnagyobb mértékben, 1107 milliárd forinttal, 12,8 százalékkal a termelésiadó-bevételek emelkedtek, a KSH is kiemeli a különadók jelentőségét: „ezen belül jelentős volt a különadókból és a helyi iparűzési adóból származó bevételek növekedése”. A jövedelemadó-bevételek 647 milliárd forinttal, 19,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A kiadások közül a pénzbeni társadalmi juttatások összege 19,9 százalékkal, ezen belül a nyugdíjaké 22,3 százalékkal nőtt. A KSH is megerősítette, amiről korábban már többször írtunk, miszerint elszálltak az államadósság költségei: „a kamatkiadások 2469 milliárd forintra, a kétszeresükre nőttek”, írja a jelentés. A bruttó állóeszköz-felhalmozás viszont 8,4 százalékkal csökkent a visszafogott kormányzati beruházások miatt.

Ami biztató, az az, hogy a harmadik negyedévben a tavalyihoz képest kissé javult a helyzet. A bevételek 861 milliárd forinttal, 12,7 százalékkal nőttek, míg a kiadások 597 milliárd forinttal, 7,7 százalékkal emelkedtek július-szeptemberben, így a kormányzati szektor hiánya abban a három hónapban csak 701 milliárd forint volt. Ez a csak persze így is relatív, mert látható, hogy a tavalyit leszámítva minden év harmadik negyedéve – piros oszlopok – ennél kisebb mínuszt hozott.

link Forrás