Még a magyar elnökség előtt döntenének az új uniós adókról

eu
január 03., 13:49

Új, uniós szintű adókkal szeretné finanszírozni az Európai Unió működését az Európai Parlament (EP). A szén-dioxid-kibocsátók és a multinacionális cégek megadóztatásától évi 36 milliárdnyi extra bevételre számít az EP, a 2028-ban induló új uniós költségvetési ciklus kezdetétől.

Bár technikai szempontból ehhez elég lenne 2027-ig dönteni a kérdésben, a politikai határidő 2024 nyara. Azért sürgős a dolog, mert az EU elnökségét 2024 második félévében az új uniós adókat ellenző Magyarország veszi át.

Az EP-ben abban bíznak, hogy az elnökséget három napja gyakorló belgák segítségével sikerülhet döntésre jutni a kérdésben. Bizakodásukra okot ad, hogy Alexander De Croo belga miniszterelnök támogatja az EU saját bevételeinek növelését.

Alexander De Croo belga miniszterelnök
photo_camera Alexander De Croo belga miniszterelnök Fotó: DIEGO RAVIER/Hans Lucas via AFP

De Croo szerint az EU-t érintő kihívásokat a tagállamok egyedül nem tudják leküzdeni. A közösségnek újra kell definiálni a prioritásait, ehhez pedig szükségszerűen beszélni kell arról is, miből finanszírozza saját működését az Unió. Ugyanakkor tisztában van vele, hogy egyes északi és keleti tagállamok ellenzik az uniós adókat, mert országhatáraikon belül akarják tartani az adóbevételeket.

A politikus egyelőre nem akarta részletezni, hogy új uniós adókra, tagállami hozzájárulásokra vagy már meglévő költségvetési források átcsoportosítására gondol pontosan.

Az Európai Tanács egyébként február 1-jén tárgyalja majd újra a 2021-2027-es uniós költségvetés módosítását. A decemberi EU-csúcson szintén téma volt a kiegészítés, de Orbán Viktor vétója miatt nem született róla döntés.

(via Politico)