A SpaceX nyolc dolgozója tavaly nyílt levelet írt a vezetőknek a munkakörülményekről, majd kirúgták őket

külföld
január 04., 07:05

A SpaceX-et azzal vádolják, hogy jogellenesen kirúgtak a cégtől nyolc olyan dolgozót, akik 2022-ben nyílt levelet fogalmaztak meg a vezetőknek „munkahelyi aggályaik” kapcsán. A levélben „kínosnak” nevezték a SpaceX tulajdonosát, Elon Muskot.

A Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsának (NLRB) egyik regionális tisztviselője által benyújtott panasz azzal vádolta a SpaceX-et, hogy megsértette a dolgozók szövetségi munkaügyi törvényben foglalt jogait, amely lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy közösen lépjenek fel a jobb munkakörülményekért. A panasz szerint a nyílt levélben részt vevőket az elbocsátás előtt kihallgatták.

Az egyik volt alkalmazott, Deborah Lawrence ügyvédjei állítólag azzal vádolták a SpaceX-et, hogy a cég „toxikus", ahol tolerálják a zaklatást. A Reuters által megerősített dokumentumban Lawrence azt állítja: „Nem rosszindulatból írtuk a nyílt levelet a vezetőségnek, hanem azért, mert törődtünk a küldetésünkkel és a körülöttünk lévő emberekkel".

Elon Musk és egy játékűrhajó.
photo_camera Elon Musk és egy játékűrhajó. Fotó: HANNIBAL HANSCHKE/dpa Picture-Alliance via AFP

Ha a SpaceX nem állapodik meg a vádlóival, az ügyet egy közigazgatási bíró fogja tárgyalni, akinek döntése ellen a testülethez, majd a szövetségi fellebbviteli bírósághoz lehet fellebbezni. A meghallgatást március 5-re tűzték ki. Ha az NLRB úgy találja, hogy az elbocsátások megsértették a munkajogot, elrendelheti a dolgozók visszahelyezését és az elmaradt bérük kifizetését.

Musk cégeit már korábban is vádolták a munkavállalók jogainak megsértésével. Októberben az NLRB azt állította az X-ről – korábbi nevén a Twitterről –, hogy jogellenesen rúgott ki egy alkalmazottat a vállalat politikáját kifogásoló tweetjei miatt. Az X tagadta a vádakat. Az elektromos autókat gyártó Tesla szintén több NLRB-panasszal nézett szembe, amelyek között szerepelt a gyáraiban történő faji megkülönböztetés vádja is. A cég azt nyilatkozta, hogy nem tolerálja a diszkriminációt. Augusztusban az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte a SpaceX-et, azt állítva, hogy a felvételi gyakorlatában hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a menekültekkel és menedékkérőkkel szemben.

(BBC)