Hóvihar miatt vagy ezer jármű megrekedt egy svéd főúton

külföld
január 04., 13:41

Egyesek több mint 24 órára rekedtek autójukban, mostanra azonban sikerült evakuálni annak a nagyjából ezer járműnek az utasait, amelyek szerda óta rekedtek meg az E22-es főúton Svédországban, közölték a helyi hatóságok. A mentőcsapatok egész éjszaka dolgoztak, hogy kiszabadítsák és ellássák a szükséges szállítmányokkal az úton ragadtakat, írja a BBC. A járművekhez az időjárási viszontagságok elmúltával térhetnek vissza a tulajok.

link Forrás

A fennakadások az E22-es főútvonalon szerda reggel kezdődtek, mikor a havazás mindkét irányban járhatatlanná tette az utat két város között. Több száz autó állt meg a hófúvásokban. A hókotrók szerda este érkeztek, a rendőrség és a mentők pedig egész éjszaka azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák az embereket. Többek egészségügyi ellátásra szorultak.

photo_camera Fotó: JOHAN NILSSON/TT/AFP

A mentőcsapatok közölték, hogy minden személygépkocsist evakuáltak, csütörtök reggel már csak a teherautó-vezetők maradtak járműveikben. A hadsereg élelmet és vizet szállított a csapdába esett embereknek. „Az a baj, hogy olyan erősen havazik, hogy az utat a takarítás után fél órával újra befedi a hó” - mondta Evalina Olsson rendőrségi szóvivő. Az autók egy részét már sikerült elszállítani, a teherautók azonban péntekig az úton maradhatnak.

photo_camera Fotó: JOHAN NILSSON/TT News Agency via AFP

Több északi országban is káoszt okozott a szélsőségesen hideg időjárás. Dániában a hóviharok miatt szerda óta több autós is megrekedt az Aarhus melletti autópályán. Észak-Svédországban kedd este -43,6 fokot mértek - 25 éve nem volt ilyenre példa.