Az Agrárminisztérium szerint nem a nagy-szénási kereszt, hanem egészségi állapota miatt mentették fel a nemzeti park igazgatóját

Füri András már több mint egy évvel ezelőtt kérte felmentését egészségi állapota miatt, így távozásában nem játszott szerepet a nagy-szénási kereszt ügye - válaszolta az Agrárminisztérium az RTL Híradó kérdésére.

Füri korábban a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot vezette, azonban helyére január elsejétől új igazgatót neveztek ki. Távozása azért volt érdekes, mert novemberben Menczer Tamás külügyi államtitkár hevesen támadta, amiért nem engedélyezte, hogy keresztet állítsanak a Nagy-Szénáson.

Baloldalt Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója
photo_camera Baloldalt Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park/Facebook

A hegyen korábban egy illegálisan állított kereszt állt, azonban azt augusztusban vandálok felgyújtották. Pótlását Füri azért nem támogatta, mert a terület európai jelentőségű természeti értékekkel rendelkezik.

Menczer ezután alkalmatlannak nevezte az igazgatót, és keresztényüldözésről kezdett beszélni. Füri válaszul azt írta, hogy egy keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja.