Hídnak ütközött és elsüllyedt egy műtrágyával megrakott uszály a Dunán

külföld
január 05., 16:59

A Horvátországot és Szerbiát összekötő hídnak ütközött és elsüllyedt egy műtrágyával megrakott uszály a Dunán Palánkánál az éjjel, számolt be a Pannon RTV. A határhíd forgalmát leállították, szakemberek vizsgálják az építmény sérülésének nagyságát. A balesetet motorhiba okozta, a német felségjelzésű, Antonia nevű hajó román kapitánya szerint. Előbb az egyik, majd a másik motor is leállt, valószínüleg a vízen sodródó hulladékok, fák miatt.

link Forrás

Azt, hogy hogyan és mikor emelik ki a vízből az uszályt nem tudni. A szakemberek komoly környezeti pusztítástól tartanak, egyelőre vizsgálják, hogy pontosan milyen összetételű a vízbe került 1000 tonna műtrágya. Halpusztulás és algaszaporodás is előfordulhat.

„Nem tudjuk pontosan, hogy milyen műtrágyáról van szó, csak feltételezhetjük, hogy ammóniás műtrágyáról beszélünk. Annyi bizonyos, hogy tápanyagfelesleg alakul majd ki (nitrogén és foszfor), ami elkerülhetetlenül az algák túlvirágzásához vezet, ez pedig túlzott oxigénfogyasztást okoz a felszíni vizekben. Elszaporodnak a kórokozók és növekszik a nitrátkoncentráció, végül pedig kellemetlen szagok és gázok keletkeznek”

- mondta Dusan Blagojevic környezetvédelmi szakértő.