Orbán kiutazott Párizsba, Jacques Delors temetésére

GYÁSZ
január 05., 12:28

A magyar miniszterelnök is ott volt az Európai Bizottság volt francia elnökének (1985-1995) állami búcsúztatásán pénteken Párizsban. Delorsnak tulajdonítják, hogy elnöksége alatt véget vetett az évtizedes euroszkepticizmusnak és az európai integrációs folyamat stagnálásának.

Orbán Viktor a horvát miniszterelnökkel társalog, nem messze tőlük a lesorosozott Ursula von der Leyen
photo_camera Orbán Viktor a horvát miniszterelnökkel társalog, nem messze tőlük a lesorosozott Ursula von der Leyen Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az Invalidusok díszudvarán rendezett ünnepélyes gyászszertartáson Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy Jacques Delors békítette ki Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével. A temetésről Orbán azt írta: „Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből. Köszönünk mindent!

Jacques Delors (1991)
photo_camera Jacques Delors (1991) Fotó: MICHEL GANGNE/AFP

A szocialista politikus 98 éves korában halt meg december 27-én. Tíz éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, és egybehangzó vélemények szerint kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában. (MTI)