Botrány van Amerikában abból, hogy a Pentagon négy napig titkolta a védelmi miniszter kórházi ápolását

külföld
január 06., 18:49

Lloyd Austint védelmi minisztert újév napján katonai kórházba szállították egy szabadon választott orvosi beavatkozás komplikációi miatt – közölte négy nappal a kezelés megkezdése után a Pentagon. A CNN megjegyzi: Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára a csütörtöki sajtótájékoztatóján nem tett említést a kórházi kezelésről. Az, hogy Austin kórházi kezelését nem jelentették be nyilvánosan, szakít a korábbi precedensekkel, .

A mostani rövid közlemény nem részletezte, hogy mi volt az eljárás, vagy milyen komplikációk követelték meg a beavatkozást, csak annyit írt, hogy hogy Austin jobban van, lábadozik. Ryder a CNN-nek elmondta, hogy a miniszter most is kórházban van, de várhatóan péntek késő délután már ismét teljes értékű szolgálatot teljesíthet. Azt nem tudni, hogy mikor engedik ki a kórházból.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter 2023. február 3-án, a Pentagonban
photo_camera Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter 2023. február 3-án, a Pentagonban. Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Arra a kérdésre, hogy a Pentagon miért várt négy napot azzal, hogy értesítse a nyilvánosságot Austin kórházi kezeléséről, Ryder azt mondta: „Ez egy változó helyzet volt, amelyben számos más tényezőt is figyelembe kellett vennünk, beleértve az egészségügyi kérdéseket és a személyes adatok védelmét.” A Pentagon nem volt hajlandó közölni azt sem, hogy Austin a kórházi kezelése során bármikor eszméletlen volt-e, vagy hogy kritikus állapotba került-e.

Védelmi miniszterként Austin a Biden-kormány kabinetjének egyik legkritikusabb tagja, írja a CNN. Ő a hadsereg civil vezetője, így az ő szerepe az egyik legfontosabb a nemzetbiztonsági intézményben – különösen most, amikor az amerikai hadseregnek a Közel-Keleten fokozódó feszültségekkel kell szembenéznie. Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettes „készen állt arra, hogy szükség esetén a miniszter helyett cselekedjen és gyakorolja a hatáskörét” – áll Ryder közleményében.

Austin kórházi tartózkodása alatt az USA csapást mért Bagdadban egy Irán-barát milícia parancsnoka ellen. Ryder szerint Austin még kórházba kerülése előtt engedélyt adott a csapásra.

A Pentagon tájékoztatási gyakorlata vagyis annak hiány „messze eltér a más szövetségi minisztériumokban szokásos közzétételi normáktól, amikor magas rangú tisztviselők orvosi beavatkozáson esnek át vagy ideiglenesen cselekvőképtelenné válnak” – írta a Pentagon Press Association, az amerikai védelmi minisztérium főhadiszállásáról rendszeresen tudósító újságírók társasága. A közleményük szerint „a nyilvánosságnak joga van tudni, amikor az amerikai kabinet tagjai kórházba kerülnek, altatásban vannak, vagy amikor bármilyen orvosi eljárás következtében feladatokat delegálnak. Ez volt a gyakorlat még az elnöki szintig. Mint a nemzet legfőbb védelmi vezetője, Austin miniszter úr nem tarthat igényt a magánélet védelmére ebben a helyzetben.”

Amikor Joe Biden elnök 2021-ben kórházba került egy rutin béltükrözés miatt, a Fehér Ház előre bejelentette, hogy rövid időre átadja a hatalmat Kamala Harris alelnöknek, idézi fel a CNN.