Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a DK a raktárban porosodó kínai lélegeztetőgépek miatt

bűnügy
január 06., 11:10

„A Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés gyanújával rendőrségi feljelentést tesz a túlárazva megvett és árverezés alá került kínai lélegeztetőgépek ügyében, amelyeken a Fidesz-közeli milliárdos elit gazdagodott meg. Ezek a milliárdosok vaskos profitot zsebeltek be a Covid-járványra hivatkozva az Orbán-kormány segítségével, miközben magyar emberek tízezrei veszítették életüket a járvány során” - írja közleményében Varga Zoltán, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

A momentumos Gelencsér Ferenc talált rá a hirdetményre, amely szerint töredék áron árvereztetné el a Külügyminisztérium azokat a kínai lélegeztetőgépeket, amelyekért brutális előleget fizetett. A két tételben meghirdetett lélegeztetők kikiáltási ára 650 millió+323,7 millió forint. Ez 1,3 millió forintos darabár, miközben a szerződésben még 10,7 millió forint szerepelt. Erős licitháború kellene, hogy elinduljon a több mint három éve dobozban tartott, kínai gyártmányú lélegeztetőkért, hogy a külügy megkapja a 4 milliárdos követelését.

Ennek hiányában az előlegként közpénzből kifizetett milliárdok maradnak a lélegeztetők beszerzésére szerződött cégnél. Ennek tulajdonosa Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, akinek érdekeltsége a covid előtt évi százmillió forint körüli forgalmat bonyolított. Ez ugrott fel 18,5 milliárd forintra a 2020-as mérlegük szerint, és lett ezzel egyidőben egy 7 milliárdos eszközparkjuk is, illetve megjelent a könyvelésben egy 4 milliárdos tartozás is, ami éppen annyi, mint a külügy követelése. A cég a 2022-es beszámolójában már nem tüntetett fel bevételt.

De a többi lélegeztetőgép biztos jól hasznosult, ugye? Aha.