Már februárban munkához lát a Szuverenitásvédelmi Hivatal

POLITIKA
január 06., 10:08
photo_camera Két szuverén vezető, hasonló ötletekkel Fotó: GRIGORY SYSOYEV/AFP

A Szuverenitásvédelmi Hivatal február 1-jén megkezdi működését - jelentette be a szervezet felkért elnöke szombaton a kormány Facebook-oldalán megosztott videójában.

Lánczi Tamás fontosnak nevezte, hogy a szervezet nem hatóság, hanem hivatal, így nem nyomoz és nem szankcionál. A Szuverenitásvédelmi Hivatal elsődleges feladata az, hogy vizsgálatokat folytasson le, kutasson és feltárja azokat a kockázatokat, amelyek „a magyar szuverenitásra leselkednek, és lehetőség szerint megtegyen mindent, hogy ezeket a veszélyeket elhárítsa”.

A hivatal első feladata az lesz Lánczi Tamás szavai szerint, hogy a soron következő, júniusban tartandó európai parlamenti és helyhatósági választásra felkészüljön. Hozzátette, hogy a 2022-es országgyűlési választás után napvilágra került, hogy milyen befolyásolásai kísérletek történtek, és „a hivatal első feladata lesz, hogy megakadályozza, hogy ilyen még egyszer előforduljon. Tehát úgy is fogalmazhatnék, hogy 2022 nem ismétlődhet meg”.

Lánczi szerint Európában, de különösen Közép-Európában számos befolyásolásai kísérlet történt és történik: a „demokratikus akaratképzést” eltérítik a külső erők attól, ahogy azt egyébként az adott állam jogszabályai előírják. „Manipulálják a közbeszédet, civil szervezetek mögé bújva külföldi aktorok politikát csinálnak vagy politikát próbálnak csinálni, korlátozzák a közbeszédet. Hosszasan lehetne még sorolni azokat a negatív tendenciákat, amelyek Magyarországon is jelen voltak és külföldön is megfigyelhetők” - mondta az MTI összefoglalója szerint Lánczi Tamás, aki természetesen nem az orosz vagy a kínai befolyásra gondol, mint az Európában szokás.

A független magyar szerkesztőségek közös nyilatkozata szerint az úgynevezett „Szuverenitásvédelmi Hivatal” önkényesen kijelölt ügyeket vizsgáló, korlátlan hatáskörű, minden kontroll nélkül működő szerv lesz. „A hivatal látszólag jogszerűen, valójában teljes önkénnyel tarthatja sakkban és hurcolhatja meg a megtámadott személyeket és szervezeteket. Ehhez még szankciókra sincs szüksége, mivel a korlátok és jogi garanciák nélküli vizsgálatok okozta károk önmagukban elegendők lehetnek a megcélzottak tönkretételére.”

A TASZ ügyvezetője szerint a hivatal propagandaeszköz, kizárólag politikai célból hozták létre, míg a Helsinki Bizottság társelnöke szerint itt kormányzás címszó alatt állampolgárokat riogatnak. Rényi Pál Dániel portrécikkéből kiderül, hogy erre a feladatra alighanem tényleg Lánczi a legalkalmasabb káder.