Örsi Gergely: Mi történik a Szent János kórházban, miért csökken az ágyak száma?

Egészségügy
január 06., 11:01

„Tájékoztatást kérek az egészségügy vezetésétől arról, mi történik a János-kórházban, miért építik le a II. kerületiek ellátását, illetve van e bármilyen tervük a helyzet megoldására” – írta Facebookján Örsi Gergely kerületi polgármester, miután Kunetz Zsombornek a Röntgen blog szerzőjének értesülései nyomán pénteken megírtuk, hogy a II. kerületben lakóknak nemcsak a kardiológiai, hanem a gasztroenterológiai, az endokrinológiai és a neurológiai ellátása állt le, valamint stroke-ügyelet sem lesz a kórházban.

A polgármester arról írt, hogy egyelőre nem ismert számukra, mi történik a János kórházban, miért csökken az ágyak száma, és az egészségügy irányítói számoltak-e azzal, mindez hogyan érinti a betegellátást a II. és mostanra több másik kerületben. Mint megírtuk, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztályának dokumentuma szerint a változások mostantól 2024. március 31-ig élnek, addig a János kórház betegeit más kórházak látják el.

Bár hivatalos információk nincsenek az ellátások leállításának okairól, az egészségügyi szabályozók változásának fényében nem lenne meglepetés, ha nővérhiány állna a háttérben. Mint korábban megírtuk, idén januártól megszűnt a bérnővéri foglalkoztatás rendszere. A változásról Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke december közepén azt mondta: ez országszerte súlyos problémát jelent majd kórházaknak, fennáll a veszélye, hogy nem lesz minden kórházi osztály biztonságosan üzemeltethető.

Nemcsak a János kórházban vannak ellátási problémák: a Békés megyei Orosházáról hétvégékre a Gyulán lévő megyei kórházba vinnék át az urológiai osztály fekvőbetegeit. Hivatalos indoklás itt sincs, de nem lenne meglepő, ha szintén a nővérhiány okozta kényszerű döntésről lenne szó.