A hirtelen lezúdult eső miatt a szlovéniai Krizna-barlangban rekedt öt ember

baleset
január 07., 15:19

A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában; a helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak, de a csoport csak akkor hagyhatja el az üreget, ha a vízszint csökken – közölte a helyi média a barlangi mentők közlései alapján.

Barlangász egy csónakban a Krizna-barlangban 2019-ben.
photo_camera Barlangász egy csónakban a Krizna-barlangban 2019-ben. Illusztráció: Michael Biach/APA via AFP

A barlangban rekedt két vezető és három turista szombat délután nem ért vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat. A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloščica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője az N1 szlovén hírcsatornának elmondta: az éjszaka a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. Élelmet és ivóvizet vittek nekik, de a kommunikáció nehézkes, mert a bejárattól 2400 méterre vannak. A barlangon belül egy biztonságos helyre vonultak, amit az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki.

Egyelőre várják, hogy a barlangban apadjon a víz, de a legjobb esetben is csak hétfő este sikerül kihozni őket. A mentőegységek megint lemerülnek a csoporthoz, hogy fűtött menedéket készítsenek nekik. Ez az akció nagy kihívást jelent, és több órát is igénybe vehet.

A mentőakcióban 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt, a munkájukat 11 tűzoltó polgári védelmi tag segíti.

photo_camera Illusztráció: Michael Biach/APA via AFP

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 km hosszú. 45 smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és a turisták csak vezetett túrákra mehetnek el. (MTI)