Az Agrárminisztérium 1887-ben elkészült épülete három éve még kiemelt műemlék volt, most már bontják egyes részeit

belföld
január 07., 19:53

Bontják az Agrárminisztérium korábban kiemelt műemléknek számító, Országház melletti épületének egy részét – számolt be az RTL Híradó.

A kormány 2021-ben minősítette át az 1958 óta kiemelt műemléknek számító épület védettségét, majd nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították a projektet, így teremtették meg a jogi lehetőséget a munkálatokra.

Hadházy Ákos független képviselő közölte, hogy feljelentést tesz, mert szerinte lehet, hogy jogilag lepapírozták az építkezést, de ez akkor is műemlékrombolás.

Ez Magyarországon az egyetlen ingatlan, ami eleve minisztériumnak épült, és az 1887-es elkészülése óta a földművelésügyi minisztériumnak ad otthont. A bontás tervrajzai szerint a pirossal jelölt részeit fogják elbontani:

photo_camera Forrás: RTL Híradó

A programot vezető Wachsler Tamás volt fideszes képviselő azzal indokolta a beruházást, hogy a minisztériumi irodák elavultak és túl sötétek voltak, illetve a modern követelmények teljesítéséhez kell az épület alá a mélygarázs. Hadházy azt mondta, a közelben máshol is lehetett volna mélygarázst építeni.

A beruházásért felelős Steind Imre Programiroda az RTL Híradónak azt írta: „A korábbi kiemelt műemléki védettség az épület részletes vizsgálata nélkül, csak elhelyezkedésére és városképi jelentőségére tekintettel született meg. Most az átminősítést részletes értékvizsgálat előzte meg, és az épület valódi, védendő értékei továbbra is védelem alatt állnak.