Izraeli rakétacsapásban meghalt újabb két újságíró Gázában

külföld
január 07., 12:51

Hamza Wael Dahdouh, az Al Jazeera újságírója és Mustafa Thuria, az AFP videós munkatársa egy autóban utaztak, amikor egy izraeli rakéta eltalálta azt. Az eset a Gázai övezet déli részén, Rafah és Khan Júnisz között történt.

Dahdouh és Thuria autójának maradványait vizsgálják a helyiek Khan Júniszban.
photo_camera Dahdouh és Thuria autójának maradványait vizsgálják a helyiek Khan Júniszban. Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP

Hamza Wael Dahdouh édesapja, Wael Al-Dahdouh az Al Jazeera gázai irodavezetője. Ő maga is megsérült nemrég egy rakétatámadás során. Feleségét és két másik gyermekét pedig még a háború első heteiben vesztette el szintén egy izraeli csapás során.

Wael Al-Dahdou, az Al Jazeera irodavezetője halott fia, a szintén újságíró Hamza Wael Dahdouh kezét fogja, miközben megözvegyült menyét vígasztalja.
photo_camera Wael Al-Dahdou, az Al Jazeera irodavezetője halott fia, a szintén újságíró Hamza Wael Dahdouh kezét fogja, miközben megözvegyült menyét vígasztalja. Fotó: -/AFP

A New York-i székhelyű Committee to Protect Journalists szerint október 7. és december 31. között legalább 77 újságírót és médiamunkást öltek meg a térségben. Emlékezetes eset volt, amikor nem is Gázában, hanem a libanoni határnál egy izraeli tankkal lőttek békésen dolgozó operatőrök és fotósok közé.

A ma reggel a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnis városára mért csapásoknak jelentős civil áldozatai is voltak. A Nasszer kórház egészségügyi tisztviselői azt mondták, a város házaira mért izraeli csapások 50 ember halálát okozták. A gázai egészségügyi minisztériumnak nevezett szervezt pedig azt állítja, 113 palesztin meghalt és 250 másik megsebesült az elmúlt 24 órában. Ezzel a gázai halálos áldozatok száma október 7. óta 22 835-re emelkedett, a sebesültek száma pedig 58 416-ra – tette hozzá a közlemény.

(Guardian)